X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 l wódki
  • 100 ml spirytusu
  • 200 g zielonych orzechów włoskich
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • cynamon, imbir, dzięgiel, tatarak

Sposób przygotowania

Pod koniec lipca możemy zebrać z drzew zielone, niedojrzałe orzechy włoskie. Wyjmujemy je z łupin i drobno kroimy. Pozostawiamy na świeżym powietrzu przez 24 godziny. Następnie wrzucamy je do gąsiorka, dodajemy po szczypcie cynamonu i imbiru, po kawałku tataraku i dzięglu. Zalewamy wódką i spirytusem. Wstrząsamy, zakorkowujemy i stawiamy na nasłonecznionym miejscu na okres 4 miesięcy. Z wody i cukru przyrządzamy syrop, studzimy go. Nalewkę przecedzamy i mieszamy z syropem, rozlewamy do butelek zakorkowujemy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej pół roku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również