Przepis
Potrawy z mąki i jaj
Placuszki śmietanowe
Składniki
- 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki))
- 85 g mąki gryczanej (ok. pół szklanki)
- 250 ml śmietany kremówki
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 3 białka
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży
- 125 ml oleju
- 30 g masła
- sól
Sposób przygotowania
W letniej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę gryczaną. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wlewamy ciepłe mleko, śmietanę i wsypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz stopione i ostudzone masło. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z ciastem. Smażymy placki z obu stron, nakładając ciasto łyżką na rozgrzanym oleju. Podajemy z konfiturami, cukrem pudrem lub miękkimi owocami, np.: jagodami.