X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoRóżne przepisy

Najlepsze przepisy na przekąski piknikowe

Sezon letni w pełni, co i raz pytacie mnie o najciekawsze przekąski, które można zabrać ze sobą na świeże powietrze. Dzisiaj przygotowałem dla Was wpis w którym znajdziecie kilka pomysłów na fajne przekąski piknikowe. Lekkie, zdrowe, takie które przygotujecie dosłownie w oka mgnieniu 🙂

Najlepsze przepisy na przekąski piknikowe

Koreczki z kiełbasą drobiową i pieczonym batatem

Składniki:

  • 1 średni batat
  • 200 g kiełbasy drobiowej (ja użyłem kiełbasy kruchej z kurnej półki z CEDROB)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 długi zielony ogórek
  • 6 plastrów ananasa świeżego lub np. z puszki
  • liście bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, słodka papryka, cynamon

Przygotowanie:

Krok 1:

Batata obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę 2×2 cm. Skrop oliwą z oliwek, dopraw słodką papryką w proszku, cynamonem oraz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj 15 minut w 220°C, następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 2:

Kiełbasę pokrój w plasterki grubości 1 cm. Pomidorki przekrój na pół. Ogórka przetnij wzdłuż na 4 części, wytnij wodnisty środek (gniazdo nasienne). Następnie pokrój w kawałki 2×2 cm. Ananasa podziel na cząstki podobnej wielkości. 

Krok 3:

Składniki nadziewaj na patyczki, ja zacząłem od pomidorka, potem bazylia, pieczony batat, ananas, kiełbasa i ogórek jako podstawa. Do szaszłyków użyłem bambusowych wykałaczek z pętelką na końcu, ładnie się prezentują. 

Sałatka z szynką i komosą ryżową

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej
  • 150 g szynki drobiowej (bardzo dobrze sprawdza się Krakowska z Kurnej półki z CEDROB)
  • 1 ogórek długi zielony
  • 2 pomidory np. malinowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
Sos:
  • 1 łyżka musztardy np. miodowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu np. lipowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

Komosę ryżową wysyp na drobne sitko, dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka, gotuj pod przykryciem w 200 ml osolonej wody, przez około 12 minut. Po tym czasie spulchnij komosę widelcem i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2:

Szynkę krakowską, pomidora i ogórka pokrój w drobną kostkę. Dodaj komosę i kukurydzę z puszki, następnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 3:

W miseczce połącz musztardę, sok z cytryny, miód, utarty czosnek, dopraw solą. Następnie wolnym strumieniem zacznij wlewać oliwę cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Jeśli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wrzątku i wymieszaj.

Krok 4:

Do każdego słoiczka wlej po łyżce sosu, nałóż porcję sałatki. Przed jedzeniem wymieszaj składniki z sosem.

Kolorowe sandwiche z żytniego pieczywa

Składniki na 8 kanapek:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 8 plasterków żytniego pieczywa na zakwasie
  • 16 plasterków szynki drobiowej (mi bardzo pasuje Krakowska z Kurnej półki z firmy CEDROB)
  • 24  plasterki ogórka
  • 16 plasterków pomidora np. malinowego
  • sól, pieprz
  • Do dekoracji: sałata lub np. ulubione zioła

Przygotowanie:

Krok 1:

Awokado przekrój na pół, następnie wyjmij pestkę. Łyżką wybierz miąższ do miski, dopraw sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Na koniec rozgnieć widelcem.

Krok 2:

Każdy kawałek pieczywa przekrój pod kątem na pół. Posmaruj pastą z awokado, następnie układaj dowolnie składniki. Kanapki zawiń w papier śniadaniowy.

Na świeżym powietrzu

Już dawno z Bogusią zauważyliśmy, że nasze dziewczyny o wiele chętniej zjadają wszystko z talerza na świeżym powietrzu. Dlatego połączyliśmy przyjemne z pożytecznym i często urządzamy sobie wspólne pikniki. Dzięki temu z pewnością nasze przekąskowe menu jest bardzo rozbudowane. Dzisiaj podzielę się z Wami jednymi z moich ulubionych letnich przekąsek. Do ich przygotowania użyłem nowej linii produktów marki Cedrob „Wędlin z kurnej półki”. Mają one prosty skład: przyprawione mięso z kurczaka oraz sól peklująca.

Uwaga KONKURS!!!

Dodatkowo możesz wziąć udział w KONKURSIE!!! Wystarczy, że stworzysz potrawę lub lekką, letnią przekąskę na piknik z produktami marki Cedrob. Zrobisz zdjęcie dania z widocznym produktem marki Cedrob. Dodasz zdjęcie na swoim profilu na Instagramie i oznaczysz je hashtagiem #cedrob. Wszystkie szczegóły znajdziecie TUTAJ.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami od marki Cedrob, zapraszam na ich INSTAGRAM.

Moje ulubione przekąski piknikowe polecają się do przygotowania. W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji, piszcie komentarze.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

A więcej pysznych przekąsek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również