X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisy

Roladka drobiowa z kurkami. Przepis krok po kroku

Roladka drobiowa z kurkami. Przepis krok po kroku

 

W końcu na bazarkach i w sklepikach pojawiły się długo wyczekiwane kurki. Są to jedne z moich ulubionych grzybów, uwielbiam używać ich do sosów, jajecznicy czy jako farsz. Roladka drobiowa z kurkami to właśnie przykład, jak wspaniale ten rodzaj grzybów, sprawdza się jako baza farszu. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku.

 

Składniki:

 

Farsz:

 

  • 2 cebule
  • 250 g kurek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny

 

Roladki:

 

  • 4 sznycle z indyka lub 4 kotlety z kurczaka, każdy o wadzę około 125 g
  • 4 plastry żółtego sera, ja użyłem mimolette
  • sól, pieprz czarny
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej roślinny do smażenia
  • do podania sos czosnkowy (ja wybrałem Roleski)

 

Przygotowanie:

Przygotowanie potrawy zacznij od zrobienia farszu. Kurki dokładnie oczyść, odetnij zapiaszczone końcówki. Większe sztuki przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli, czyli zrobi się półprzeźroczysta. Następnie dodaj kurki, smaż aż odparuje cały płyn, który wytworzy się kiedy grzyby trafią na patelnie. Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw farsz solą i pieprzem.

 

Kawałki mięsa delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa. Należy robić to przez folię spożywczą, aby nie ranić mięsa. Na rozklepane kawałki mięsa ułóż po plastrze ulubionego żółtego sera, ja użyłem rodzaju mimolette, ma ładny kolor, aromat i fajnie się topi. Na każdy plaster połóż porcję farszu kurkowego, zawiń ciasną roladkę.

 

Roladki dla pewności można spiąć wykałaczką, aby zabezpieczyć przed wypadaniem farszu. Przed smażeniem roladki obtocz w mące pszennej. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, przekładając z boku na bok. Usmażone podawaj z ziemniakami z koperkiem sałatką (może być TAKA) i sosem czosnkowym.

 

 

Roladka drobiowa z kurkami poleca się do przygotowania. Przepis jest klarowny, w formie krok po kroku, zatem nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować to zacne danie. Nie zapomnijcie o dodatku sosu czosnkowego, ja zalecam ten od Roleskiego. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości walcie jak w dym i piszcie komentarze. Jestem na kulinarnym posterunku 🙂

 

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. isabela

    Dzien dobry
    mam problem bo tutaj nie ma kurek … Do wyboru mam maslaki , rydze albo pieczarki wiec co najlepiej uzyc w zastepstwie kurek ?

    uklony

    • Jakub Kuroń

      Oczywiście jeżeli zastąpisz kurki efekt będzie nieco inny, ale rydze sprawdzą się wyśmienicie 🙂

      Pozdrawiam

  2. Angelika

    Bardzo dobry przepis,prosty,łatwy i smaczny

    • Jakub Kuroń

      Dziękuje za miłe słowa i zapraszam częściej. W zakładce sałatki pojawiło się kilka nowości 🙂

  3. Liwia

    Robiłam i wyszło przepysznie! Ja akurat miałam zwykły ser Gouda w kawałku, potarłam, nałożyłam na kotlet , na to farsz, zawinelam i na patelnię;)

    • Jakub Kuroń

      Z serem gołda też wychodzi smacznie. Dziękuję, za komentarz.

  4. Edyta

    Interesuje mnie ten ser,jakiej firmy i gdzie go mogę szukać?
    Dzięki z góry i pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Wiele firm produkuje ten ser. Możesz go kupić w Lidlu, Carrefour, Tesco i innych dużych sklepach.

Sprawdź również