Przepis
Zupy
Polewka z wątróbki
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 300 g wątróbki z drobiu
- 3 cebule
- 4 żółtka
- 2 kromki razowego chleba
- 3 łyżki masła
- tymianek, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia wątróbki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wątróbkę płuczemy i kroimy w plastry lub kostkę, smażymy razem z cebulą na oleju. Mielimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Gdy zupa się zagotuje wlewamy ją do garnka, w którym są żółtka i ubijamy trzepaczką lub mikserem, doprawiamy przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Osobno smażymy na maśle chleb pokrojony w kostkę. Grzanki wrzucamy do zupy i zaraz podajemy.