Indyk z owocami to świetny duet mięsa i słodkich owoców suszonych. Połączenie idealne, genialnie smakuje z dodatkiem ryżu i sałatki. Poza 2 godzinami marynowania przepis robi się bardzo szybko, dlatego proponuję zamarynować mięso dzień wcześniej, wtedy kolejnego dnia mamy ekspresowy obiad dla całej rodziny.
Indyk z owocami
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych żurawin
- 50 ml wywaru np. drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki sosu sojowego
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Czosnek obierz, następnie utrzyj. W misce połącz 50 ml oleju, czosnek, sos sojowy, curry, oregano, sporą szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Pierś pokrój na duże plastry 3-4. Włóż do marynaty, następnie odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 3:
Po tym czasie, rozgrzej pozostały olej, następnie podsmaż indyka. Na rumiano z każdej strony.
Krok 4:
Wywar wymieszaj z pozostałą marynatą, wlej na patelnię. Całość duś pod przykryciem, przez 10 minut . Po tym czasie dodaj owoce, następnie duś jeszcze 10 minut. Na końcu jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj np. z ryżem i sałatą vinegreat.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<