Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Marchewka z groszkiem
Składniki
- 300 g marchwi
- 300 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- cukier, sól
Sposób przygotowania
Marchew czyścimy, obieramy, płuczemy i kroimy w pół plasterki lub w kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki masła. Osobno gotujemy groszek. Łączymy marchewkę z groszkiem, doprawiamy solą i cukrem. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i dolewamy do zasmażki trochę wywaru z gotujących się z jarzyn. Mieszamy, tak, żeby nie było grudek. Dolewamy zasmażkę do marchewki i groszku, po wymieszaniu i zagotowaniu możemy jeszcze doprawić. Marchewka z groszkiem jest bardzo często podawana jako dodatek do kotletów mielonych.