Przepis który Wami dziś zaprezentuje, to klasyczna zupa pieczarkowa. W 100% sprawdzony, wychodzi za każdym razem i smakuje przepysznie.
Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,7 l wywaru np. drobiowego
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 400 g pieczarek
- 2 ziemniaki
- 125 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Następnie do wywaru dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu około 15, aż warzywa zmiękną.
Krok 2:
W tym czasie na maśle, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Następnie smaż aż cała woda odparuje, a pieczarki się zrumienią.
Krok 3:
Dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki do wywaru.
Krok 4:
Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości około 15 minut.
Krok 5:
Po tym czasie dodaj śmietanę, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodam że zamiast ziemniaków pieczarkowa równie dobrze smakuje z makaronem.
Przepisy na dania tradycyjne, niezmiennie cieszą się dużą popularnością na naszej stronie. Do grona tych receptur dołącza właśnie zupa pieczarkowa. Idealna na trochę chłodniejsze dni, które powoli nadciągają.
Polska jest królową zup
Zastanawiałem się kiedyś i doszedłem do wniosku, że Polska jest z pewnością królową zup. Bo jakby na to nie spojrzeć, to akurat tego rodzaju dań ci u nas dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy:
- Jarzynowe
- Kremy
- Gulaszowe
- Kapuśniaki
- Makaronowe
- Z kaszą, ryżem
- Chłodniki
- Owocowe
- Grzybowe
- Buliony
- Rosoły
- Na zakwasie
Klasyka klasyk
A zupa pieczarkowa? To z pewnością klasyka klasyk, prosta w przygotowaniu z dodatkami które można dostać przez cały rok. Wystarczą niewątpliwie pieczarki, włoszczyzna i kilka prostych składników, aby cieszyć się pyszną pożywną zupą.
Na koniec w razie uwag i pytań, piszcie w komentarzach na stronie. Będziemy z Wami na bieżąco 😉
SMACZNEGO!!!
uczę się gotować z twoim blogiem i jest super. nauczyłes mnie gotować zupy
Dziękuję za taki wybór zup , które zawsze gotowała Moja Babcia i Mama
Serwus,
ja koperku nie dodaję, myślę iż to może zmienić smak zupy, bo przecież dzisiejsze pieczarki są bez smakowe, za to nać pietruszki dobrze zsiekanej daję i mam wrażenie, że podnosi smak zupy,
moje wrażenia i oczywiście można podyskutować, ale o smakach… 😉
Kolejny raz się potwierdza, że Wasze smaki to smaki mojej rodziny.
Zupa przepyszna. Jak u babci!!
Jako nowo mianowany kawaler z odzysku, który do tej pory w kuchni co najwyżej wieszał szafki.
Stwierdzam, że świetną zupę, dzięki temu przepisowi potrafię ugotować.
Podziękował.
Robiłam i pyszna, ale teraz mam pytanie czy zamiast bulionu drobiowego mogę użyć warzywny? Ewentualnie co dodać, żeby nie stracić dużo na smaku?
Hej,
Jasne, że można zamienić na bulion warzywny. Na samej wodzie możesz być delikatnie „cienka”, chyba, że dodasz sos sojowy jako naturalny wzmacniacz smaku.
Pozdrawiam
Wspaniały przepis,trzymałem się jego dokładnie i wyszła wspaniała zupa,która smakuje wybornie.
Dzięki, bardzo się cieszę 🙂
Zupa pieczarkowa przepyszna 🙂 serdecznie polecam
Dzięki za miłe słowa 🙂
w wersji dla pracujących ciężko z ziemniakami, a jak dla mnie, czyli tryb pracy siedzący, lepiej pominąć ziemniaki.
Wszystkie moje przepisy można modyfikować, a pieczarkową możesz podać bez ziemniaków, ale np z makaronem.
…i własnie o to chodzi. Starte oddają cały swój smak zupie, a dla mnie nie ma nic gorszego niż trafiający się kawałek selera czy pietruszki. To psuje mi na kilka kolejnych łyżek smak zupy.
Kostka też odda cały smak do zupy, wystarczy odpowiednio długo gotować. Poza tym warzywa mają swoją fakturę i smak.
PS. A smak warzyw korzeniowych uwielbiam i tu jest chyba ta różnica 😉
Pozdrawiam 🙂
Nie przepadam za warzywami krojonymi w kostkę. Wpadłem więc na inny pomysł. W jednej z sieciówek kupuję porcjowaną włoszczyznę, którą potem ścieram na tarce. Kartofli w przepisie zdecydowanie za mało poza tym nie kroję ich w kostkę tylko kartofel przekrawam wzdłuż na pół i kroję w „talarki” Gotuję je osobno, a potem razem z wodą z gotowania dodaję do wcześniejszej części zupy.
Każdy ma swoje patenty i ulubione faktury. Ja np. nie przepadam za startymi warzywami, znikają w zupie.
Zupa pieczarkowa „chodziła za mną” od roku. Postanowiłam ją dzisiaj ugotować i wybrałam właśnie Twój przepis. Jest GE-NIAL-NA!!! Chodzę do kuchni i podjadam ciągle z garnka. Dzięki za super przepis!
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz!
Zupka bardzo smaczna, tak jak myślałam – smak jak w domu do mojego bulionu wykorzystałam koncentrat zrobiony w Thermomix. Już szukam przepisu na kolejne danie
Bardzo mi miło!
Dziś zabieram się za tę zupę i mam nadzieję, że wyjdzie pyszna i domowa. Na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco 🙂 Dam znać jaki będzie wynik mojego gotowania.
Trzymam kciuki 🙂
witam:)
U nas w domu robiło się właśnie taką zupę pieczarkową, z jednym wyjątkiem: nie było ani ziemniaków ani makaronu. zamiast tego Mateńka robiła na maśle grzanki z pokrojonej w kostkę bułki. Pychota:)
Brzmi pysznie 🙂
Pozdrawiam
Beata, ten serek topiony brzmi zachęcająco. Muszę spraktykować.
Prawie mój przepis, tyle że: pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach, a zamiast ziemniaków, makaron. Taka domowa tradycja. Ostatnio użyłem śmietanki 30%. Wujek Jurek, senior rodziny, zachwalał i pytał, gdzie tkwi tajemnica smaku. Jeśli mogę, jeszcze taka anegdota. Moja śp. Mama słynęła z przepysznych zup, którymi raczyła całą rodzinę. Ale ja (wtedy) jakoś nie przepadałem za pieczarkową. Kiedy pytałem, jaka zupa będzie w tym tygodniu, Mamulka odpowiadała z żartobliwym zażenowaniem, że… grobowa. Sam tym określeniem zaraziłem moją rodzicielkę. A geneza nazwy jest prosta: pieczarka, to przecież zdrobnienie od pieczary, czyli… no wiadomo czego;)
Fanie, że podzieliłeś się takim rodzinnym smaczkiem.
Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam zupę pieczarkową. Oprócz słodkiej śmietany zawsze dodaję 2 serki topione.
Wyszło rewelacyjnie. Kobieta zadowolona i najedzona. Była że mnie dumna. Aż chce się gotować. Dziękujemy za przepis, i na pewno skorzystamy z kolejnych. Pozdr. Łukasz
Gotuje się. Wygląda pysznie. Jeszcze śmietana i koperek. Mam nadzieję że moje Kochanie będzie zadowolone. Pierwsza zupa pieczarkowa w moim wydaniu i nie z proszku. Pozdr. Łukasz.
P. S. Dam znać jak smakowało.
Trzymam kciuki, jak będziesz zadowolona z rezultatu to napisz komentarz.
Pozdrawiam
Czy zamiast śmietany może być jogurt ?
obawiam się, że z jogurtem zupa się zważy, ale będzie zjadliwa 😉
Pierwsza zupa pieczarkowa jaka robiłam w swoim życiu, była właśnie według tego przepisu. Wszyscy goście których poczęstowałam tą zupą stwierdzili, że lepszej nigdy nie jedli. 🙂 Tak więc jest to przepis idealny !!! 🙂
Bardzo jest mi miło 🙂 Najbardziej cieszą mnie chyba komentarze, że ktoś coś robił 1 raz albo nie jest w tym mistrzem, a jednak wyszło „idealne”.
Polecam się na przyszłość 🙂
smietane wlewamy zimną? nie zważy się?
Jeżeli jest UHT to wlewam zimną ale wyłączam na chwilę zupę, żeby nie wrzała. Ale dla pewności, zawsze można śmietanę zahartować, tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiamy 🙂
Szybka, prosta i wlasnie z ziemniakami pyszna!! Dzieciaki nie przepadaja za pieczarkami, ale ta zupa wszystkim smakowala.
Dziękuję bardzo za komentarz i polecamy nasze inne przepisy. Już we wtorek na stronie, przepis na gołąbki z kapusty włoskiej.
Pozdrawiamy 🙂
U mnie tylkonz makaronem, z ziemniakami nie wchodzi w gre.
Ja najbardziej lubię z ziemniakami, ale w pracy zdarza mi się gotować z makaronem.
Prosta szybka smaczna. Z makaronem polecam.
Z makaronem też dobra!