X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku.

Przepis który Wami dziś zaprezentuje, to klasyczna zupa pieczarkowa. W 100% sprawdzony, wychodzi za każdym razem i smakuje przepysznie.

 

Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku

 

Składniki:

 

  • 1,7 l wywaru drobiowego
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 g pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Do wywaru dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu około 15, aż warzywa zmiękną.

 

W tym czasie na maśle, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż cała woda odparuje, a pieczarki się zrumienią.

 

Dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki do wywaru.

 

Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości około 15 minut.

 

Po tym czasie dodaj śmietanę, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Zamiast ziemniaków pieczarkowa równie dobrze smakuje z makaronem.

 

Przepisy na dania tradycyjne, niezmiennie cieszą się dużą popularnością na naszej stronie. Do grona tych receptur dołącza właśnie zupa pieczarkowa. Idealna na trochę chłodniejsze dni, które powoli nadciągają.

 

Polska jest królową zup

 

Zastanawiałem się kiedyś i doszedłem do wniosku, że Polska jest królową zup. Bo jakby na to nie spojrzeć, to akurat tego rodzaju dań ci u nas dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy:

 

 

Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne modyfikacje. Gdzieś tam oczywiście znajduje się zupa pieczarkowa. Chyba już rozumiecie o co mi chodzi 😉 Z resztą zapraszam do mojej zakładki z zupami, sami możecie się przekonać ile tego jest https://kuron.com.pl/category/zupy/ . A jeszcze mnóstwo receptur do zapisania.

 

Klasyka klasyk

 

A zupa pieczarkowa? To klasyka klasyk, prosta w przygotowaniu z dodatkami które można dostać przez cały rok. Wystarczą pieczarki, włoszczyzna i kilka prostych składników, aby cieszyć się pyszną pożywną zupą.

 

W razie uwag i pytań, piszcie w komentarzach na stronie. Będziemy z Wami na bieżąco 😉

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Maria

    w wersji dla pracujących ciężko z ziemniakami, a jak dla mnie, czyli tryb pracy siedzący, lepiej pominąć ziemniaki.

    • Bogumiła Kuroń

      Wszystkie moje przepisy można modyfikować, a pieczarkową możesz podać bez ziemniaków, ale np z makaronem.

  2. 4Wojtek5

    …i własnie o to chodzi. Starte oddają cały swój smak zupie, a dla mnie nie ma nic gorszego niż trafiający się kawałek selera czy pietruszki. To psuje mi na kilka kolejnych łyżek smak zupy.

    • Jakub Kuroń

      Kostka też odda cały smak do zupy, wystarczy odpowiednio długo gotować. Poza tym warzywa mają swoją fakturę i smak.

      PS. A smak warzyw korzeniowych uwielbiam i tu jest chyba ta różnica 😉

      Pozdrawiam 🙂

  3. 4Wojtek5

    Nie przepadam za warzywami krojonymi w kostkę. Wpadłem więc na inny pomysł. W jednej z sieciówek kupuję porcjowaną włoszczyznę, którą potem ścieram na tarce. Kartofli w przepisie zdecydowanie za mało poza tym nie kroję ich w kostkę tylko kartofel przekrawam wzdłuż na pół i kroję w „talarki” Gotuję je osobno, a potem razem z wodą z gotowania dodaję do wcześniejszej części zupy.

    • Jakub Kuroń

      Każdy ma swoje patenty i ulubione faktury. Ja np. nie przepadam za startymi warzywami, znikają w zupie.

  4. Agnieszka

    Zupa pieczarkowa „chodziła za mną” od roku. Postanowiłam ją dzisiaj ugotować i wybrałam właśnie Twój przepis. Jest GE-NIAL-NA!!! Chodzę do kuchni i podjadam ciągle z garnka. Dzięki za super przepis!

    • Jakub Kuroń

      bardzo mi miło, dziękuję za komentarz!

  5. Martyna

    Zupka bardzo smaczna, tak jak myślałam – smak jak w domu do mojego bulionu wykorzystałam koncentrat zrobiony w Thermomix. Już szukam przepisu na kolejne danie

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło!

  6. Martyna

    Dziś zabieram się za tę zupę i mam nadzieję, że wyjdzie pyszna i domowa. Na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco 🙂 Dam znać jaki będzie wynik mojego gotowania.

    • Jakub Kuroń

      Trzymam kciuki 🙂

  7. Elżbieta

    witam:)
    U nas w domu robiło się właśnie taką zupę pieczarkową, z jednym wyjątkiem: nie było ani ziemniaków ani makaronu. zamiast tego Mateńka robiła na maśle grzanki z pokrojonej w kostkę bułki. Pychota:)

    • Jakub Kuroń

      Brzmi pysznie 🙂

      Pozdrawiam

  8. Jacek

    Beata, ten serek topiony brzmi zachęcająco. Muszę spraktykować.

  9. Jacek

    Prawie mój przepis, tyle że: pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach, a zamiast ziemniaków, makaron. Taka domowa tradycja. Ostatnio użyłem śmietanki 30%. Wujek Jurek, senior rodziny, zachwalał i pytał, gdzie tkwi tajemnica smaku. Jeśli mogę, jeszcze taka anegdota. Moja śp. Mama słynęła z przepysznych zup, którymi raczyła całą rodzinę. Ale ja (wtedy) jakoś nie przepadałem za pieczarkową. Kiedy pytałem, jaka zupa będzie w tym tygodniu, Mamulka odpowiadała z żartobliwym zażenowaniem, że… grobowa. Sam tym określeniem zaraziłem moją rodzicielkę. A geneza nazwy jest prosta: pieczarka, to przecież zdrobnienie od pieczary, czyli… no wiadomo czego;)

    • Jakub Kuroń

      Fanie, że podzieliłeś się takim rodzinnym smaczkiem.

      Pozdrawiam 🙂

  10. Beata

    Uwielbiam zupę pieczarkową. Oprócz słodkiej śmietany zawsze dodaję 2 serki topione.

  11. Łukasz

    Wyszło rewelacyjnie. Kobieta zadowolona i najedzona. Była że mnie dumna. Aż chce się gotować. Dziękujemy za przepis, i na pewno skorzystamy z kolejnych. Pozdr. Łukasz

  12. Łukasz

    Gotuje się. Wygląda pysznie. Jeszcze śmietana i koperek. Mam nadzieję że moje Kochanie będzie zadowolone. Pierwsza zupa pieczarkowa w moim wydaniu i nie z proszku. Pozdr. Łukasz.
    P. S. Dam znać jak smakowało.

    • Jakub Kuroń

      Trzymam kciuki, jak będziesz zadowolona z rezultatu to napisz komentarz.
      Pozdrawiam

  13. madziara9900

    Czy zamiast śmietany może być jogurt ?

    • Jakub Kuroń

      obawiam się, że z jogurtem zupa się zważy, ale będzie zjadliwa 😉

  14. @milena_ignaczewska

    Pierwsza zupa pieczarkowa jaka robiłam w swoim życiu, była właśnie według tego przepisu. Wszyscy goście których poczęstowałam tą zupą stwierdzili, że lepszej nigdy nie jedli. 🙂 Tak więc jest to przepis idealny !!! 🙂

    • Jakub Kuroń

      Bardzo jest mi miło 🙂 Najbardziej cieszą mnie chyba komentarze, że ktoś coś robił 1 raz albo nie jest w tym mistrzem, a jednak wyszło „idealne”.

      Polecam się na przyszłość 🙂

  15. dominikaa

    smietane wlewamy zimną? nie zważy się?

    • Jakub Kuroń

      Jeżeli jest UHT to wlewam zimną ale wyłączam na chwilę zupę, żeby nie wrzała. Ale dla pewności, zawsze można śmietanę zahartować, tak na wszelki wypadek.
      Pozdrawiamy 🙂

  16. Magdalena Standke- Balcerak

    Szybka, prosta i wlasnie z ziemniakami pyszna!! Dzieciaki nie przepadaja za pieczarkami, ale ta zupa wszystkim smakowala.

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję bardzo za komentarz i polecamy nasze inne przepisy. Już we wtorek na stronie, przepis na gołąbki z kapusty włoskiej.
      Pozdrawiamy 🙂

  17. Helena Koziarek

    U mnie tylkonz makaronem, z ziemniakami nie wchodzi w gre.

    • Jakub Kuroń

      Ja najbardziej lubię z ziemniakami, ale w pracy zdarza mi się gotować z makaronem.

  18. Wojtek

    Prosta szybka smaczna. Z makaronem polecam.

    • Jakub Kuroń

      Z makaronem też dobra!

Sprawdź również