X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku.

Przepis który Wami dziś zaprezentuje, to klasyczna zupa pieczarkowa. W 100% sprawdzony, wychodzi za każdym razem i smakuje przepysznie.

 

Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku

 

Składniki:

 

  • 1,7 l wywaru drobiowego
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 g pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Do wywaru dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu około 15, aż warzywa zmiękną.

 

W tym czasie na maśle, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż cała woda odparuje, a pieczarki się zrumienią.

 

Dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki do wywaru.

 

Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości około 15 minut.

 

Po tym czasie dodaj śmietanę, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Zamiast ziemniaków pieczarkowa równie dobrze smakuje z makaronem.

 

Przepisy na dania tradycyjne, niezmiennie cieszą się dużą popularnością na naszej stronie. Do grona tych receptur dołącza właśnie zupa pieczarkowa. Idealna na trochę chłodniejsze dni, które powoli nadciągają.

 

Polska jest królową zup

 

Zastanawiałem się kiedyś i doszedłem do wniosku, że Polska jest królową zup. Bo jakby na to nie spojrzeć, to akurat tego rodzaju dań ci u nas dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy:

 

 

Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne modyfikacje. Gdzieś tam oczywiście znajduje się zupa pieczarkowa. Chyba już rozumiecie o co mi chodzi 😉 Z resztą zapraszam do mojej zakładki z zupami, sami możecie się przekonać ile tego jest https://kuron.com.pl/category/zupy/ . A jeszcze mnóstwo receptur do zapisania.

 

Klasyka klasyk

 

A zupa pieczarkowa? To klasyka klasyk, prosta w przygotowaniu z dodatkami które można dostać przez cały rok. Wystarczą pieczarki, włoszczyzna i kilka prostych składników, aby cieszyć się pyszną pożywną zupą.

 

W razie uwag i pytań, piszcie w komentarzach na stronie. Będziemy z Wami na bieżąco 😉

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Robiłam i pyszna, ale teraz mam pytanie czy zamiast bulionu drobiowego mogę użyć warzywny? Ewentualnie co dodać, żeby nie stracić dużo na smaku?

  2. Wspaniały przepis,trzymałem się jego dokładnie i wyszła wspaniała zupa,która smakuje wybornie.

  3. …i własnie o to chodzi. Starte oddają cały swój smak zupie, a dla mnie nie ma nic gorszego niż trafiający się kawałek selera czy pietruszki. To psuje mi na kilka kolejnych łyżek smak zupy.

  4. Nie przepadam za warzywami krojonymi w kostkę. Wpadłem więc na inny pomysł. W jednej z sieciówek kupuję porcjowaną włoszczyznę, którą potem ścieram na tarce. Kartofli w przepisie zdecydowanie za mało poza tym nie kroję ich w kostkę tylko kartofel przekrawam wzdłuż na pół i kroję w „talarki” Gotuję je osobno, a potem razem z wodą z gotowania dodaję do wcześniejszej części zupy.

  5. Zupa pieczarkowa „chodziła za mną” od roku. Postanowiłam ją dzisiaj ugotować i wybrałam właśnie Twój przepis. Jest GE-NIAL-NA!!! Chodzę do kuchni i podjadam ciągle z garnka. Dzięki za super przepis!

  6. Zupka bardzo smaczna, tak jak myślałam – smak jak w domu do mojego bulionu wykorzystałam koncentrat zrobiony w Thermomix. Już szukam przepisu na kolejne danie

  7. Dziś zabieram się za tę zupę i mam nadzieję, że wyjdzie pyszna i domowa. Na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco 🙂 Dam znać jaki będzie wynik mojego gotowania.

  8. witam:)
    U nas w domu robiło się właśnie taką zupę pieczarkową, z jednym wyjątkiem: nie było ani ziemniaków ani makaronu. zamiast tego Mateńka robiła na maśle grzanki z pokrojonej w kostkę bułki. Pychota:)

  9. Prawie mój przepis, tyle że: pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach, a zamiast ziemniaków, makaron. Taka domowa tradycja. Ostatnio użyłem śmietanki 30%. Wujek Jurek, senior rodziny, zachwalał i pytał, gdzie tkwi tajemnica smaku. Jeśli mogę, jeszcze taka anegdota. Moja śp. Mama słynęła z przepysznych zup, którymi raczyła całą rodzinę. Ale ja (wtedy) jakoś nie przepadałem za pieczarkową. Kiedy pytałem, jaka zupa będzie w tym tygodniu, Mamulka odpowiadała z żartobliwym zażenowaniem, że… grobowa. Sam tym określeniem zaraziłem moją rodzicielkę. A geneza nazwy jest prosta: pieczarka, to przecież zdrobnienie od pieczary, czyli… no wiadomo czego;)

  10. Uwielbiam zupę pieczarkową. Oprócz słodkiej śmietany zawsze dodaję 2 serki topione.

  11. Wyszło rewelacyjnie. Kobieta zadowolona i najedzona. Była że mnie dumna. Aż chce się gotować. Dziękujemy za przepis, i na pewno skorzystamy z kolejnych. Pozdr. Łukasz

  12. Gotuje się. Wygląda pysznie. Jeszcze śmietana i koperek. Mam nadzieję że moje Kochanie będzie zadowolone. Pierwsza zupa pieczarkowa w moim wydaniu i nie z proszku. Pozdr. Łukasz.
    P. S. Dam znać jak smakowało.

  13. Pierwsza zupa pieczarkowa jaka robiłam w swoim życiu, była właśnie według tego przepisu. Wszyscy goście których poczęstowałam tą zupą stwierdzili, że lepszej nigdy nie jedli. 🙂 Tak więc jest to przepis idealny !!! 🙂

  14. Szybka, prosta i wlasnie z ziemniakami pyszna!! Dzieciaki nie przepadaja za pieczarkami, ale ta zupa wszystkim smakowala.

Sprawdź również