menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wołowinę kroimy w paseczki. Mąkę doprawiamy solidnie solą i pieprzem, obtaczamy w  niej wołowinę. Przesmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu, do uzyskania rumianego koloru. Podlewamy 2 chochelkami  wywaru, kiedy płyn prawie cały wyparuje dodajemy: 2 rodzaje papryki w proszku, kminek i pieprz. Smażymy całość 2 minuty na małym ogniu, zalewamy resztą wywaru i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Na osobnej patelni,  rozgrzej pozostały tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmaż przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidora oraz koncentrat pomidorowy, duś 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa do mięsa, wsypujemy ziemniaki, zacierkę, majeranek, tymianek, cukier. Gotujemy 10 minut, doprawiamy solą.

ocena:

Zupa gulaszowa Kuby

składniki

  • 400 g wołowiny np. łopatki lub rostbefu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
  • 2 l wywaru lub wody
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2-3 papryki różnokolorowe, pokrojone w paski
  • 4 utarte ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 100 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego           
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wołowinę kroimy w paseczki. Mąkę doprawiamy solidnie solą i pieprzem, obtaczamy w  niej wołowinę. Przesmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu, do uzyskania rumianego koloru. Podlewamy 2 chochelkami  wywaru, kiedy płyn prawie cały wyparuje dodajemy: 2 rodzaje papryki w proszku, kminek i pieprz. Smażymy całość 2 minuty na małym ogniu, zalewamy resztą wywaru i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Na osobnej patelni,  rozgrzej pozostały tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmaż przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidora oraz koncentrat pomidorowy, duś 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa do mięsa, wsypujemy ziemniaki, zacierkę, majeranek, tymianek, cukier. Gotujemy 10 minut, doprawiamy solą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję