X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krupnik Kuroniów

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem wielkim fanem zup. I jeśli tylko dałbym radę pomieścić to codziennie a obiad chciałbym dwa dania, zupę i drugie danie 🙂 Jedną z moich ulubionych jest krupnik, a lepszej niż krupnik Kuroniów nie jadłem, więc zapraszam. 

Krupnik Kuroniów

Składniki:

  • 2 l wywaru lub np. wody
  • 500 g kurczaka na wywar np. skrzydełka, udko
  • 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1 biała cześć pora, drobno pokrojona
  • 1/2 selera, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, utarte
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej grubości
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ew. 2-3 świeże lub np. suszone grzyby
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Do dużego garnka wlej wodę lub np. wywar. Dodaj kurczaka, liście laurowe oraz ziele angielskie, ew. grzyby suszone, następnie zacznij gotować.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej olej z masłem. Wsyp pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por, seler, czosnek i cebulę. Dopraw solą, następnie pieprzem i podsmaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Po tym czasie przełóż podsmażone warzywa do wywaru.

Krok 3:

Kiedy całość się ponownie zagotuje, wsyp kaszę. Po około 10 minutach, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie gotuj około 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 4:

Wlej sok z cytryny, następnie dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia i na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dobry wieczór, dziękuje za przepis, są super.Mam pytanie odnośnie soku z cytryny czy mocno zakwasi zupę czy może nie będzie to wyczuwalne, mam młodą konsumentkę i obawiam się takiego eksperymentu.

  2. Z zupami zawsze mam problem, nigdy nie wiem ile gotować ten „magiczny wywar”, ogólnie ten rodzaj dania to dla mnie czarna magia! krupnik u mnie robi się na żeberku, uwielbiam, ale smaku nie odtworzę w swojej kuchni…

Sprawdź również