menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do dużego garnka wlej wodę lub wywar. Dodaj kurczaka, liście laurowe oraz ziele angielskie, ew grzyby suszone zacznij gotować. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Wsyp pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por, seler, czosnek i cebulę. Dopraw solą, pieprzem podsmaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Po tym czasie przełóż podsmażone warzywa do wywaru. Kiedy całość się ponownie zagotuje, wsyp kaszę. Po około 10 minutach, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia i wsyp posiekaną natkę pietruszki.

ocena:

Krupnik Kuroniów

składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 500 g kurczaka na wywar np. skrzydełka, udko
  • 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1 biała cześć pora, drobno pokrojona
  • 1/2 selera, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, utarte
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej grubości
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ew. 2-3 świeże lub suszone grzyby
  • sól,
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do dużego garnka wlej wodę lub wywar. Dodaj kurczaka, liście laurowe oraz ziele angielskie, ew grzyby suszone zacznij gotować. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Wsyp pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por, seler, czosnek i cebulę. Dopraw solą, pieprzem podsmaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Po tym czasie przełóż podsmażone warzywa do wywaru. Kiedy całość się ponownie zagotuje, wsyp kaszę. Po około 10 minutach, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia i wsyp posiekaną natkę pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję