X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDesery

Ciasto kruche ze śliwkami. Przepis krok po kroku.

 

Kolejna cześć z serii „Co zrobić z nadmiarem śliwek?” Ja osobiście proponuje wykonać najlepsze, najprostsze na świecie ciasto kruche ze śliwkami. A jeżeli coś zostanie to zrób KONFITURĘ ŚLIWKOWĄ Z CZEKOLADĄ

 

 

Ciasto kruche ze śliwkami

 

 

Składniki:

 

  • 600 g śliwek węgierek
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Kruszonka:

 

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki ciasta oprócz śliwek zagnieć na jednolitą, gładką masę.  Następnie wyłóż dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane ciasto. Piecz 10 minut w 180 °C. 

W czasie gdy ciasto się piecze wydrąż ze śliwek pestkę i pokrój je na ćwiartki. 

 

Śliwki układaj na upieczonym cieście skórą do dołu. 

 

Przygotuj kruszonkę, mieszając dłońmi wszystkie składniki. (100 g masła, 100 g cukru, 200 g mąki pszennej) 

 

Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto. Następnie piecz całość 45 minut w 180 °C. 

 

 


W poszukiwaniu słodkich wypieków

 

Z dzieciństwa pamiętam, że moja mama nie była mistrzynią ciast. Robiła pyszne rożnego rodzaju placki, naleśniki, omlety natomiast oprócz jakiś pojedynczych przypadków, pieczenie było jej obce, tak z resztą zostało do dzisiaj. W poszukiwaniu słodkich wypieków, musiałem wypuszczać się do swoich przyjaciół. Najlepsze ciasta robiła mama mojego najlepszego kolegi Kacpra. Były to zazwyczaj dość proste wypieki, połączenie słodkiego z kwaskowymi owocami. Tam właśnie pierwszy raz jadłem ciasto kruche ze śliwkami. Było oczywiście wiele innych, ale to zapadło mi najgłębiej w pamięć.

 

To nie mogło się nie udać

 

Przez wiele lat ciasto kruche ze śliwkami, tkwiło gdzieś w odmętach mojej pamięci. Dopiero ostatnio ktoś na forum zapytał mnie właśnie o taki przepis i z przykrością stwierdziłem, że na stronie receptury brak. Postaraliśmy się z Bogusią, ponieważ to ona w tym duecie jest specjalistką od słodyczy, ten smak odtworzyć. Po kilku próbach mam wrażenie, że się udało. Wyszło idealnie, a najlepszą oceną może być fakt, że ciasto kruche ze śliwkami zniknęło w niecałą godzinę. Ale jak tu się dziwić? Kruche ciasto, śliwki od znajomego z działki i kruszonka, to nie mogło się nie udać.

 

Teraz najwyższa pora na Was. Bierzcie się do roboty, kupcie śliwki, a reszta składników powinna być w domu. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na ciasto kruche ze śliwkami krok po kroku.

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ewa

    Jak upiecze się spód ciasta kruchego i potem dopiero położy się owoce.to spód nie przypali się.nie mam piekarnika co piecze góra-dół?

    • Bogusia Kuroń

      nie nie przypali się jeśli zapieczesz spód tak jak w przepisie 10 minut.

  2. Ewa żmuda- trzebiatowska

    Przedstawione ciasto robilam kilka razy również dwa razy na życzenie moich gości z uk polecam

  3. Ewa żmuda trzebiatowska

    To ciasto robilam kilka razy i dwa razy na życzenie moich gosci z uk jest pyszne i latwe do zrobienia polecam

    • Jakub Kuroń

      Pani Ewo dziękujemy 🙂

Sprawdź również