X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Śledzik marynowany inaczej

Składniki

-1 kg filetów solonych
-150 g konserwowych ogórków
-200 g cebuli,
-500 ml mleka
-200 g papryki konserwowej
-2 łyżki majeranku
-500 ml dobrego oleju
Marynata
-250 ml octu białego winnego
-2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania marynaty: wszystkie składniki mieszamy z 250 ml wody i zagotowujemy. Śledzie moczymy 6-12 godzin (ostatnie 2 godziny w mleku), osączamy, kroimy w kilkucentymetrowe dzwonka i zalewamy w słoju ostudzoną marynatą. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Ogórki kroimy w słupki lub pół plasterki, paprykę również. Wyjmujemy śledzie z marynaty, osączamy. Ogórki, paprykę, majeranek oraz obrana pokrojoną w cienkie talarki lub w kostkę cebulę mieszamy i łączymy ze śledziami. Wkładamy znowu do słoja lub szklanej miski i zalewamy olejem, tak, żeby wszystkie składniki były przykryte. Dodatkowo słój zakręcamy, a miskę przykrywamy odstawiamy na kolejnych 12 godzin do lodówki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również