Pieczywo
Rogaliki sezamowe
Składniki
- 3/4 szklanki cieplej wody
- 2-3 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki miodu
CIASTO NA ROGALIKI:
- 3 łyżki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 szklanki maki pszennej (razowej)
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej (zwykłej)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
DO SMAROWANIA CIASTA:
- ziarna sezamu
- białko jajka wymieszane z 1 łyżki wody
- ziarna sezamowe
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie i ugniatać do uzyskania gładkiego, giętkiego i spójnego ciasta. Przykryć folią miskę z ciastem uformowanym w kule i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godzin. Formy do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na cztery części. Każda część rozwałkować na kształt kola na powierzchni wysypanej maka. Rozwałkowane ciasto smarować białkiem i obsypać sezamem. Każde kolo podzielić na 8 trójkątów (tak jak się kroi tort). Zaczynając od szerokiego końca - ciasno zawijać rogale. Gotowe rogale posmarować na wierzchu pozostałym białkiem (i obsypać sezamem). Rogale powinny rosnąć na blaszkach jeszcze 1 godzinę. Potem rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy rogale przez 20 minut.