Przepis
Składniki
- po pół szklanki suszonych ziół: kłączy perzu, korzeni mniszka lekarskiego, liści pokrzywy
- 3 łyżki sproszkowanej kory kruszyny
- po 4 łyżki korzeni lukrecji
- 4 łyżki ziela skrzypu polnego
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotowujemy sobie mieszankę. Jeśli podjęliśmy poważną decyzję o odchudzaniu, codziennie rano i wieczorem bierzemy jedną łyżkę stołową mieszanki zalewamy ją szklanką zimnej wody, podgrzewamy na małym ogniu, a gdy się zagotuje, parzymy pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie przecedzamy i pijemy – 1 szklankę po śniadaniu, a drugą po kolacji, przed snem. Taki napar pobudza przemianę materii, działa żółciopędnie, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. Działa również przeczyszczająco, więc lepiej go nie nadużywać.