Dania główne
Krokiety wołowe w sosie pomidorowym
Składniki
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 3 jajka
- 1 kg bakłażanów
- mąka do oprószenia bakłażanów
- 0,5 kg pomidorów bez skórki
- pęczek świeżej bazylii
- 100 ml oliwy extra vergine
- olej do smażenia
- bułka tarta
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 200g sera ricotta
- 150g kiełbaski chorizo
- 100g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Mielone mięso mieszamy z 3 jajami, bułką tartą i siekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe krokiety i smażymy na oleju. Bakłażany myjemy,kroimy w plasterki i posypujemy solą, aby usunąć gorzki smak. Kładziemy na sicie i osączamy wodą. Plasterki bakłażanów oprószamy mąką mąką i smażymy w głębokim oleju. Na papierowych ręcznikach osuszamy z nadmiaru tłuszczu, odstawiamy. Pomidory obrane ze skórki miksujemy z bazylią i oliwą,przekładamy do do garnuszka i dusimy na małym ogniu, aż powstanie sos. Ser i kiełbasę kroimy w cienkie plastry. Część sosu pomidorowego rozprowadzamy na dnie naczynia do zapiekania (żaroodpornego), układamy połowę bakłażanów i posypujemy częścią parmezanu.. Kładziemy krokiety, kiełbaski, ser i polewamy częścią sosu pomidorowego. Przykrywamy pozostałymi bakłażanami, posypujemy parmezanem i polewamy resztą sosu pomidorowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st.C, pieczemy przez około 30-40 minut.