Składniki
- 1 Kurczak,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 1 bułka,
- 150 ml mleka,
- 50 g masła,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 1 wątróbka z drobiu,
- sól, pieprz,
- ew. 1 łyżka tartej bułki
Sposób przygotowania
Kurczaka nacieramy tymiankiem oraz solimy i pieprzymy z zewnątrz. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Masło ucieramy z żółtkiem, potem dodajemy posiekaną wątróbkę i razem mieszamy. Dodajemy do masy odciśniętą pokrojoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i ewentualnie, jeśli nadzienie jest za rzadkie trochę tartej bułki. Nadziewamy kurczaka i zaszywamy lub dokładnie spinamy wykałaczkami. Układamy go w brytfance, polewamy 1 łyżką oleju i pieczemy w temp. 200° przez ok. 30 minut. Po tym czasie jeszcze 30 minut w 180°C, często polewając kurczaka wytworzonym sosem.