Dania główneWielkanoc
Kurczak nadziewany pieczony w całości
Kurczak nadziewany pieczony w całości to idealne danie na niedzielny obiad w gronie rodziny. Dla każdego coś dobrego, udko, pierś i fantastyczne nadzienie, dzięki któremu nasz kurczak nie będzie suchy. Wystarczą dodatki w postaci np. pieczonych warzyw i mamy danie idealne. Koniecznie wypróbujcie przepis w domu.
Kurczak nadziewany pieczony w całości
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
Farsz:
- 1 bułka
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 wątróbka z drobiu
- sól, pieprz
- ew. 1 łyżka tartej bułki
Przygotowanie:
Krok 1:
Kurczaka natrzyj tymiankiem, następnie dopraw solą i pieprzem. Bułkę namocz w mleku, odciśnij.
Krok 2:
Masło utrzyj z żółtkiem, następnie dodaj posiekaną wątróbkę i razem wymieszaj. Dodaj do masy odciśniętą pokrojoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec dodaj pianę ubitą z białka. Ewentualnie, jeśli nadzienie jest za rzadkie dodaj trochę tartej bułki.
Krok 3:
Nadziej kurczaka i zaszyj lub np. dokładnie zepnij wykałaczkami. Ułóż go w brytfance, polej 1 łyżką oleju. Piecz w temp. 200° przez ok. 30 minut. Po tym czasie jeszcze 30 minut w 180°C, często polewając kurczaka wytworzonym sosem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<