X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWielkanoc

Kurczak nadziewany pieczony w całości

Kurczak nadziewany pieczony w całości to idealne danie na niedzielny obiad w gronie rodziny. Dla każdego coś dobrego, udko, pierś i fantastyczne nadzienie, dzięki któremu nasz kurczak nie będzie suchy. Wystarczą dodatki w postaci np. pieczonych warzyw i mamy danie idealne. Koniecznie wypróbujcie przepis w domu. 

Kurczak nadziewany pieczony w całości

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
Farsz:
  • 1 bułka
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 wątróbka z drobiu
  • sól, pieprz
  • ew. 1 łyżka tartej bułki

Przygotowanie:

Krok 1:

Kurczaka natrzyj tymiankiem, następnie dopraw solą i pieprzem. Bułkę namocz w mleku, odciśnij.

Krok 2:

Masło utrzyj z żółtkiem, następnie dodaj posiekaną wątróbkę i razem wymieszaj. Dodaj do masy odciśniętą pokrojoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec dodaj pianę ubitą z białka. Ewentualnie, jeśli nadzienie jest za rzadkie dodaj trochę tartej bułki.

Krok 3:

Nadziej kurczaka i zaszyj lub np. dokładnie zepnij wykałaczkami. Ułóż go w brytfance, polej 1 łyżką oleju. Piecz w temp. 200° przez ok. 30 minut. Po tym czasie jeszcze 30 minut w 180°C, często polewając kurczaka wytworzonym sosem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również