X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbWielkanoc

Gołąbki z kaczki

Klasyczne gołąbki jadł chyba każdy, a ja dzisiaj przychodzę do Was z gołąbkami z kaczki. Do tego zamiast kapusty białej wykorzystałem kapustę włoską. To połączenie wyszło genialnie! Z pewnością moja gołąbkowa nowość zasmakuje wszystkim Twoim domownikom. 

Gołąbki z kaczki

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 kapusta włoska
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 70 ml śmietany 30%
  • 1 sucha bułka
  • 100 ml mleka
  • 500 ml bulionu np. drobiowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Z kaczki wytnij piersi, udka i zdejmij z nich skórę. Bułkę namocz w mleku, a następnie dokładnie odciśnij. Mięso (bez skóry), bułkę i czosnek zmiel lub np. rozdrobnij w malakserze. Do masy dodaj drobno posiekaną skórkę z pomarańczy, jajko, śmietanę, sól, pieprz, majeranek i kolendrę. Całość bardzo dokładnie wyrób rękoma, a następnie uformuj z mięsa podłużne wałki.

Krok 2:

Kapustę sparz w osolonym wrzątku i oderwij z niej tyle liści, ile gołąbków planujesz przygotować. Z liści wytnij twarde część.

Krok 3:

Na każdym liściu ułóż wałek z mięsa, następnie podwiń boki do środka i całość zroluj. W naczyniu do zapiekania, na dnie, ułóż skórę z kaczki, następnie plasterki cebuli i marchwi, a na wierzchu ułóż dosyć ściśle gołąbki.

Krok 4:

Pieczarki pokrój w cząstki i rozłóż je dookoła gołąbków, zalej całość bulionem, przykryj pokrywką lub np. folią aluminiową i wstaw na 40-50 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Po upieczeniu z naczynia odlej sos razem z pieczarkami i dopraw do smaku.

Podawaj np. z ryżem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również