Dania główneDróbWielkanoc
Gołąbki z kaczki
Klasyczne gołąbki jadł chyba każdy, a ja dzisiaj przychodzę do Was z gołąbkami z kaczki. Do tego zamiast kapusty białej wykorzystałem kapustę włoską. To połączenie wyszło genialnie! Z pewnością moja gołąbkowa nowość zasmakuje wszystkim Twoim domownikom.
Gołąbki z kaczki
Składniki:
- 1 kaczka
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 kapusta włoska
- 30 g skórki pomarańczowej
- 1 jajko
- 70 ml śmietany 30%
- 1 sucha bułka
- 100 ml mleka
- 500 ml bulionu np. drobiowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Z kaczki wytnij piersi, udka i zdejmij z nich skórę. Bułkę namocz w mleku, a następnie dokładnie odciśnij. Mięso (bez skóry), bułkę i czosnek zmiel lub np. rozdrobnij w malakserze. Do masy dodaj drobno posiekaną skórkę z pomarańczy, jajko, śmietanę, sól, pieprz, majeranek i kolendrę. Całość bardzo dokładnie wyrób rękoma, a następnie uformuj z mięsa podłużne wałki.
Krok 2:
Kapustę sparz w osolonym wrzątku i oderwij z niej tyle liści, ile gołąbków planujesz przygotować. Z liści wytnij twarde część.
Krok 3:
Na każdym liściu ułóż wałek z mięsa, następnie podwiń boki do środka i całość zroluj. W naczyniu do zapiekania, na dnie, ułóż skórę z kaczki, następnie plasterki cebuli i marchwi, a na wierzchu ułóż dosyć ściśle gołąbki.
Krok 4:
Pieczarki pokrój w cząstki i rozłóż je dookoła gołąbków, zalej całość bulionem, przykryj pokrywką lub np. folią aluminiową i wstaw na 40-50 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Po upieczeniu z naczynia odlej sos razem z pieczarkami i dopraw do smaku.
Podawaj np. z ryżem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Witam.
Właściwie to nie komentarz a pytanie, bo chciał bym bo chcę przetestować przepis.
Czy skórka pomarańczowa to skórka kandyzowana?
Czy otarta skórka ze świeżej pomarańczy?
Ta nazwa nie jest dla mnie jednoznaczna.
Pozdrawiam
Przepisie chodzi o zwykłą skórkę pomarańczową.