X

Czego szukasz?

Przepis
Jajka faszerowanePrzekąski na zimnoWielkanoc

Jajka wielkanocne na 2 sposoby

Wielkanoc się zbliża, wiec czas na trudne decyzje. A mianowicie, co w tym roku przygotować na świąteczny stół. Żurek, biała kiełbasa, babka i mazurek… ale w zestawieniu świątecznych przysmaków nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jajka wielkanocne na 2 sposoby to pomysł na farsze z jakimi dzisiaj przychodzę do Was. Jeden ziołowy, drugi z łososiem. Oba bez wątpienia pyszne, więc po co się ograniczać i robić tylko jeden 🙂

Jajka wielkanocne na 2 sposoby

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka

Farsz z łososiem wędzonym:

  • 2 łyżki koperku
  • 200 g wędzonego łososia
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz
Farsz ziołowy:
  • 1 łyżka koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyża szczypiorku
  • ew. różne kiełki do dekoracji
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz ze skorupek. Przekrój na pół i wyjmij żółtka.

Krok 2:

Żółtka z każdych 2 jajek połóż w oddzielnych miskach, następnie białka ułóż na wspólnym talerzu.

Krok 3:

Farsz z łososiem: koperek, łososia i żółtka drobno posiekaj, dodaj majonez, na koniec pieprz i dobrze wymieszaj by całość miała konsystencję pasty.

Krok 4:

Farsz ziołowy: koperek, natkę, szczypiorek i żółtko drobno posiekaj, dodaj majonez, na koniec sól, pieprz i dobrze wymieszaj by całość miała konsystencję pasty. 

Krok 5:

W otwór po żółtku nałóż ozdobnie przygotowane pasty i udekoruj całość kiełkami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również