Jajka faszerowanePrzekąski na zimnoWielkanoc
Jajka wielkanocne na 2 sposoby
Wielkanoc się zbliża, wiec czas na trudne decyzje. A mianowicie, co w tym roku przygotować na świąteczny stół. Żurek, biała kiełbasa, babka i mazurek… ale w zestawieniu świątecznych przysmaków nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jajka wielkanocne na 2 sposoby to pomysł na farsze z jakimi dzisiaj przychodzę do Was. Jeden ziołowy, drugi z łososiem. Oba bez wątpienia pyszne, więc po co się ograniczać i robić tylko jeden 🙂
Jajka wielkanocne na 2 sposoby
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka
Farsz z łososiem wędzonym:
- 2 łyżki koperku
- 200 g wędzonego łososia
- 4 łyżki majonezu
- pieprz
Farsz ziołowy:
- 1 łyżka koperku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyża szczypiorku
- ew. różne kiełki do dekoracji
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz ze skorupek. Przekrój na pół i wyjmij żółtka.
Krok 2:
Żółtka z każdych 2 jajek połóż w oddzielnych miskach, następnie białka ułóż na wspólnym talerzu.
Krok 3:
Farsz z łososiem: koperek, łososia i żółtka drobno posiekaj, dodaj majonez, na koniec pieprz i dobrze wymieszaj by całość miała konsystencję pasty.
Krok 4:
Farsz ziołowy: koperek, natkę, szczypiorek i żółtko drobno posiekaj, dodaj majonez, na koniec sól, pieprz i dobrze wymieszaj by całość miała konsystencję pasty.
Krok 5:
W otwór po żółtku nałóż ozdobnie przygotowane pasty i udekoruj całość kiełkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<