Przepis
Owoce morza
Raki po litewsku
Składniki
- 30 sztuk raków
- 250 ml śmietany 18-22 %
- 2 żółtka
- po 50 g: obranych orzechów włoskich i świeżo utartego chrzanu
- po pęczku: pietruszki i koperku
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Raki przygotowujemy według podstawowego przepisu. Po wyjęciu z wody wyjmujemy mięso z szyjek i kleszczy. Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim mięso z raków, posypujemy je tartym chrzanem i orzechami, zalewamy śmietaną ubitą z samymi żółtkami i doprawioną solą oraz pieprzem. Zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180ºC. „Na wydaniu” posypujemy posiekaną pietruszką i koperkiem.