Przepis
Zupy
Rosół
Składniki
- 2 l wywaru mięsnego lub wody
- 1,5 kg mięsa – kura, cielęcina lub wołowina (a najlepiej wszystkiego po trochu)
- 1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską
- 1 cebula, którą opiekamy nad ogniem
- do saszetki ziołowej: trochę twardych części naci pietruszki lub koperku, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1-3 liści laurowych, 2– 6 ziaren ziela angielskiego i inne przyprawy według uznania (trzonki pieczarek, grzyb suszony, gałka muszkatołowa itd.)
- sól, pieprz, natka koperku, pietruszki lub lubczyku
Sposób przygotowania
Do zimnego wywaru mięsnego wkładamy saszetkę ziołową, dodajemy poćwiartowaną kurę lub pokrojone mięso i gotujemy na małym ogniu i bez przykrycia ok. półtorej godziny (rosół pod przykryciem mętnieje). Wyjmujemy saszetkę ziołową. Kiedy mięso zaczyna mięknąć, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Jeśli na rosole zebrała się zbyt duża warstwa tłuszczu, zbieramy ją łyżką lub gazą, w którą zawijamy wcześniej kilka kostek lodu. Tą metodą można też usunąć szumowiny. Przyprawiamy rosół i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z makaronem. Do środka możemy włożyć krojone mięso i warzywa.