X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej

Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na bezproblemowy, rodzinny obiad. U nas często kiedy koncepcji brak idziemy na łatwiznę i przygotowujemy różne rodzaje gulaszu. Dzisiaj jeden z moich ulubionych, na bazie wieprzowiny i skarmelizowanej cebuli, aromatyczny i sycący. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Szynkę pokrój w większą kostkę na gulasz. Mięso polej olejem roślinnym. Następnie dopraw solidnie solą i pieprzem, usmaż na ciemnozłoty kolor. Możesz szynkę smażyć partiami, dzięki temu uzyskasz ładny efekt karmelizacji. Na koniec smażenia dodaj liście i ziele angielskie.

Krok 2:

Wlej bulion, następnie duś 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, lub delikatnie al dente.

Krok 3:

Następnie cebule pokrój w grube pióra, podsmaż na oleju do uzyskania głębokiego ciemnego koloru. Dzięki temu gulasz będzie wyjątkowo aromatyczny. W trakcie smażenia dopraw odrobine solą i pieprzem.

Krok 4:

Podsmażoną cebule zmiksuj z dwoma chochlami sosu spod mięsa i łyżką musztardy. Następnie połącz składniki sosu z gulaszem. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
 
Podawaj z ulubioną kaszą i ogórkami kiszonymi lub ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty.
 
Na koniec podrzucam przepis na inny gulasz, tym razem z wołowiny —>TUTAJ<—
Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Nie jestem jakimś super smakoszem – ale wyszedł tak genialny, że klękajcie narody 🙂 🙂 🙂

Sprawdź również