Przepis
Dania główneWieprzowina
Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej
Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na bezproblemowy, rodzinny obiad. U nas często kiedy koncepcji brak idziemy na łatwiznę i przygotowujemy różne rodzaje gulaszu. Dzisiaj jeden z moich ulubionych, na bazie wieprzowiny i skarmelizowanej cebuli, aromatyczny i sycący. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej
Składniki:
- 600 g szynki wieprzowej np. kulki
- 400 ml bulionu np. drobiowego lub wody
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka musztardy kremskiej, ja sięgam po Roleskiego
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Szynkę pokrój w większą kostkę na gulasz. Mięso polej olejem roślinnym. Następnie dopraw solidnie solą i pieprzem, usmaż na ciemnozłoty kolor. Możesz szynkę smażyć partiami, dzięki temu uzyskasz ładny efekt karmelizacji. Na koniec smażenia dodaj liście i ziele angielskie.
Krok 2:
Wlej bulion, następnie duś 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, lub delikatnie al dente.
Krok 3:
Następnie cebule pokrój w grube pióra, podsmaż na oleju do uzyskania głębokiego ciemnego koloru. Dzięki temu gulasz będzie wyjątkowo aromatyczny. W trakcie smażenia dopraw odrobine solą i pieprzem.
Krok 4:
Podsmażoną cebule zmiksuj z dwoma chochlami sosu spod mięsa i łyżką musztardy. Następnie połącz składniki sosu z gulaszem. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z ulubioną kaszą i ogórkami kiszonymi lub ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty.
Na koniec podrzucam przepis na inny gulasz, tym razem z wołowiny —>TUTAJ<—
A na ile porcji jest przewidziana ta ilość składników?
Przepis jest na 4 porcje
Szybki i smaczny gulasz. Bez konieczności zagęszczania mąką…
Sosik bomba wypił bym go, miałem rosół z wczoraj, to zrobiłem na rosole.
Super przepis, szok! Nie sądziłam, że ten gulasz będzie aż tak smaczny. Polecam!!!
Cudowny sos, aż ma się ochotę sam sosik wyjeść
Najlepszy gulasz na świecie.
Sprawdziłem, pycha. Zastanawiałem się czy nie zagęścić mąką, ale po dodaniu tej papki z cebuli i musztardy wyszło wystarczająco.
A pro po… do tego były kopytka i sałatka szwedzka własnej roboty
Szok, nie spodziewalam sie ze to bedzie az tak genialne, ja zwykle gulaszu nie robię, a moja mama zawsze wrzucala surowa cebule juz na początku gotowania i dusila tak dlugo az cebula zmiekla. Stwierdzam że wersja sosu z tej strony jest duzo lepsza.
Bardzo mi miło!
…gotuję i gotuję, warzę i warzę tę szynkę i wciąż twarda jak kamień…
…może to mięso jest do bani…?
Obawiam się, że mięso może być kiepskiej jakości skoro cały czas jest twarde. Dobrej wieprzowiny nie trzeba długo dusić. Tym bardziej, że do gulaszu kroisz ją na mniejsze kawałki.
Uwielbiam przepisy Szefa Kuronia. Cenię je za ich prostotę, łatwość przygotowania i zarazem świetny efekt końcowy. Aczkolwiek zagęszczanie mąką mnie nie porywa 😉 Pominę ten etap.
Gulasz prosty, tani i szybki do wykonania, trzy cechy jakie uwielbiam w daniach.
Za pierwszym razem nie blendowalam cebuli (brak czasu i niemożność hałasu) za to przy kolejnym zaproszona teściowa zajadała się zachwycona (podałam z kluskami na parze). Teraz przepis zagościł już na stałe w moim domu 🙂
W prostocie siła!
Pozdrawiam!
Po raz pierwszy robiłem danie mięsne nie z kurczaka. Losowo wybrałem ten przepis. Jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego, dumny z siebie, ale przede wszystkim wdzięczny za genialny przepis.
Super! Cieszę się, że mój przepis przypadł Ci do gustu. Polecam też inne wszystkie są smaczne i sprawdzone!
Wyśmienity przepis na gulasz. Złamanie musztardą i właściwie zrobienie kremu ze smażonej cebuli rewelacja.
Mniam, mniam 😀
Zrobiłem wg przepisu ale dodałem więcej wody i dodałem sosu myśliwskiego…wyszedł przepysznyyyyy brawo
Super!
Normalny przepis a nie babskie wymysły i godzinne wywody ze szklanka ma 250ml a garnek 300. 5/5.
Pyszne miałam wcześniej zamarynowane mięso w lodówce i szukałam czegoś by wykorzystać i ten sos to był świetny pomysł. Zrobiłam z połowy podanych składników, bo mięsa też miałam połowę. Dziękuję za przepis
Nie jestem jakimś super smakoszem – ale wyszedł tak genialny, że klękajcie narody 🙂 🙂 🙂