X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej

Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na bezproblemowy, rodzinny obiad. U nas często kiedy koncepcji brak idziemy na łatwiznę i przygotowujemy różne rodzaje gulaszu. Dzisiaj jeden z moich ulubionych, na bazie wieprzowiny i skarmelizowanej cebuli, aromatyczny i sycący. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Najlepszy gulasz z szynki wieprzowej

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Szynkę pokrój w większą kostkę na gulasz. Mięso polej olejem roślinnym. Następnie dopraw solidnie solą i pieprzem, usmaż na ciemnozłoty kolor. Możesz szynkę smażyć partiami, dzięki temu uzyskasz ładny efekt karmelizacji. Na koniec smażenia dodaj liście i ziele angielskie.

Krok 2:

Wlej bulion, następnie duś 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, lub delikatnie al dente.

Krok 3:

Następnie cebule pokrój w grube pióra, podsmaż na oleju do uzyskania głębokiego ciemnego koloru. Dzięki temu gulasz będzie wyjątkowo aromatyczny. W trakcie smażenia dopraw odrobine solą i pieprzem.

Krok 4:

Podsmażoną cebule zmiksuj z dwoma chochlami sosu spod mięsa i łyżką musztardy. Następnie połącz składniki sosu z gulaszem. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
 
Podawaj z ulubioną kaszą i ogórkami kiszonymi lub ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty.
 
Na koniec podrzucam przepis na inny gulasz, tym razem z wołowiny —>TUTAJ<—
Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Sprawdziłem, pycha. Zastanawiałem się czy nie zagęścić mąką, ale po dodaniu tej papki z cebuli i musztardy wyszło wystarczająco.

  2. …gotuję i gotuję, warzę i warzę tę szynkę i wciąż twarda jak kamień…

  3. Uwielbiam przepisy Szefa Kuronia. Cenię je za ich prostotę, łatwość przygotowania i zarazem świetny efekt końcowy. Aczkolwiek zagęszczanie mąką mnie nie porywa 😉 Pominę ten etap.

  4. Gulasz prosty, tani i szybki do wykonania, trzy cechy jakie uwielbiam w daniach.
    Za pierwszym razem nie blendowalam cebuli (brak czasu i niemożność hałasu) za to przy kolejnym zaproszona teściowa zajadała się zachwycona (podałam z kluskami na parze). Teraz przepis zagościł już na stałe w moim domu 🙂
    W prostocie siła!
    Pozdrawiam!

  5. Po raz pierwszy robiłem danie mięsne nie z kurczaka. Losowo wybrałem ten przepis. Jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego, dumny z siebie, ale przede wszystkim wdzięczny za genialny przepis.

  6. Wyśmienity przepis na gulasz. Złamanie musztardą i właściwie zrobienie kremu ze smażonej cebuli rewelacja.
    Mniam, mniam 😀

  7. Zrobiłem wg przepisu ale dodałem więcej wody i dodałem sosu myśliwskiego…wyszedł przepysznyyyyy brawo

  8. Normalny przepis a nie babskie wymysły i godzinne wywody ze szklanka ma 250ml a garnek 300. 5/5.

  9. Pyszne miałam wcześniej zamarynowane mięso w lodówce i szukałam czegoś by wykorzystać i ten sos to był świetny pomysł. Zrobiłam z połowy podanych składników, bo mięsa też miałam połowę. Dziękuję za przepis

  10. Nie jestem jakimś super smakoszem – ale wyszedł tak genialny, że klękajcie narody 🙂 🙂 🙂

Sprawdź również