X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą

Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem.

Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka curry w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pałki z kurczaka umyj pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, natrzyj przyprawami. Tak doprawione mięso możesz marynować od 1 do 24 godzin. Z pewnością czas spędzony w przyprawach sprawi, że smak przeniknie głębiej w strukturę mięsa.

Krok 2:

Kurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki temu mięso nabierze temperatury pokojowej i ładnie równomiernie się upiecze. Następnie pałki wstaw do piekarnika i zapiekaj w 190°C przez 45 minut. Po tym czasie kawałki kurczaka powinny być idealnie upieczone: rumiane i soczyste.

Pieczonego kurczaka podaje z opiekanymi ziemniakami i moją ulubioną surówką z kapusty pekińskiej z ananasem.

Na koniec wypada tylko życzyć smacznego!!!

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Super jest ten przepis! Pałeczki wyszły mi bardzo soczyste. Mąż zachwycony, bo były całkiem pikantne, popijał schłodzoną perłą delektując się ich smakiem. Pałki podałam ze zwykłymi ziemniakami i kupną surówką. Niestety nie zdążyłam zrobić swojej 🙁 Może następnym razem się uda!

Sprawdź również