X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą

Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem.

Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka curry w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pałki z kurczaka umyj pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, natrzyj przyprawami. Tak doprawione mięso możesz marynować od 1 do 24 godzin. Z pewnością czas spędzony w przyprawach sprawi, że smak przeniknie głębiej w strukturę mięsa.

Krok 2:

Kurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki temu mięso nabierze temperatury pokojowej i ładnie równomiernie się upiecze. Następnie pałki wstaw do piekarnika i zapiekaj w 190°C przez 45 minut. Po tym czasie kawałki kurczaka powinny być idealnie upieczone: rumiane i soczyste.

Pieczonego kurczaka podaje z opiekanymi ziemniakami i moją ulubioną surówką z kapusty pekińskiej z ananasem.

Na koniec wypada tylko życzyć smacznego!!!

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Super jest ten przepis! Pałeczki wyszły mi bardzo soczyste. Mąż zachwycony, bo były całkiem pikantne, popijał schłodzoną perłą delektując się ich smakiem. Pałki podałam ze zwykłymi ziemniakami i kupną surówką. Niestety nie zdążyłam zrobić swojej 🙁 Może następnym razem się uda!

Sprawdź również