Przepis
Omlety i jajecznicePotrawy z mąki i jajPrzekąski
Omlet z grzybami
Składniki
- #Omlet
- 7–8 jajek
- 40 g masła lub oleju
- sól, pieprz
- #Farsz
- 150 g grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka tłuszczu – ja preferuję do świeżych grzybów masło
Sposób przygotowania
Grzyby myjemy, osączamy, szatkujemy i dusimy z łyżką tłuszczu do miękkości można dodać pokrojoną małą cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy omlet. Ubijamy jaja trzepaczką albo widelcem. Masło topimy i dolewamy do jaj, dosypujemy sól i pieprz. Masę wylewamy na nagrzaną i głęboką patelnię. Lekko mieszamy, aby jaja ścięły się równomiernie. Gdy omlet będzie odstawał od brzegów, a w środku będzie jeszcze płynny, nakładamy na środek grzyby, składamy go na pół i zsuwamy na ciepły talerz. W ten sam sposób przygotowujemy omlet ze szpinakiem, zielonym groszkiem, czy szczawiem.