Zupy
Krem z zielonych szparagów (Thermomix)
Na szparagi czekam zawsze jak na truskawki i gdy zbliża sie na nie sezon to chodzę po targu i się bacznie rozglądam. Nie mogę się nimi nacieszyć, w końcu zostają z nami na tak krótko. Uwielbiam zarówno zielone jak i białe, ale dzisiaj mowa o zielonych. Krem z zielonych szparagów to świetna propozycja na sezonowy obiad. Moja rodzina za nim przepada. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował.
Krem z zielonych szparagów (Thermomix)
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 300 ziemniaków
- 30 ml oliwy z oliwek
- 800 g wody
- szczypta szafranu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Szparagi pozbaw łykowatych końcówek. Odetnij ok 1/3 szparaga od dolnej części. Do naczynia miksującego dodaj umyte i pokrojone w 3 cm kawałki szparagi. Następnie obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, posiekaj 5s/obr.5. Zawartość zgarnij na dno naczynia, dodaj 30 g oliwy, smaż 4min/120°C/obr.1.
Krok 2:
Dodaj 800 g wody, sól i pieprz, następnie gotuj 18min/100°C/obr.2.
Krok 3:
Zmiksuj 1min/obr.10. Jeśli się zdarzy, że w kremie będą delikatne łyka, należy wtedy przetrzeć zupę przez drobne sito.
Krok 4:
Podawaj z grzankami lub np. prażonymi pestkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<