Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka colesław
Składniki
- 300-400 g białej kapusty – najlepiej młodej
- 1 por – biała część
- 100 g marchewki
- 1 zielona papryczka peperoni
- 70 g majonezu
- 50 ml soku pomarańczowego ze świeżej pomarańczy
- 30 ml octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Najpopularniejsza z amerykańskich sałatek, u nas popularna za sprawą KFC. Często podawana nie tylko przy okazji grilla w duecie z kolbami kukurydzy. Interesująca, gdyż łączy rzadko u nas mieszane składniki: swojską kapustę z sokiem z pomarańczy i marchewkę z papryczką chili. Taki mariaż polsko – amerykański w kuchni sprawdza się znakomicie. Niby zwykła kapuściana sałatka, a jakże egzotyczna. Smacznego!
Kapustę i pora szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Mieszamy majonez z sokiem pomarańczowym, dodajemy drobniutko posiekaną papryczkę (wcześniej usuwamy z niej pestki). Dodajemy ocet jabłkowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.