Przepis
Boczek pieczony rolowany to jedno z klasycznych dań, które pojawia się podczas naszych rodzinnych spotkań. Niewątpliwie najczęściej gości podczas Bożego narodzenia oraz Wielkanocy. Do przygotowania rolowanego boczku, potrzebny jest ładny kawałek boczku, najlepiej z dobrego źródła. Ważne aby boczek był równomiernie poprzerastany tłuszczykiem i chudym mięsem, a kawałek miał kształt prostokąta. Dzięki temu łatwiej będziemy mogli go zwinąć w rulon a następnie związać sznurkiem.
Boczek piecz w 180°C przez 90 minut. Następnie zmniejsz do 150°C, piecz dodatkowe 90 minut.
—>TUTAJ<— znajdziesz inne pomysły na dania z wieprzowiną.
Boczek pieczony rolowany – idealny na święta
Składniki:
- 1,5 kg boczku ze skórą bez kości
- 4 łyżki musztardy bawarskiej, ja sięgnąłem po tą od Roleskiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po mięso na szczególne okazje proponuje wybrać się do sprawdzonego rzeźnika. Najlepszy do rolowania będzie cienki kawałek o prostokątnym kształcie. Ja wybrałem boczek poprzerastany tłuszczykiem o wadze około 1,5 kg, choć nieco większy lub mniejszy też się świetnie sprawdzi. Bez wątpienia gruby kawałek mięsa trudniej będzie się rolował, dlatego warto poprosić rzeźnika o boczek przeznaczony do tego celu. Dobry fachowiec usunie kości i odpowiednio przytnie płat mięsa.Krok 2:
Z musztardy, utartego czosnku, majeranku oraz soli i pieprzu przygotuj pastę. Płat mięsa rozłóż na desce do krojenia mięsem do dołu, ostrym nożem skórę natnij w kratkę. Następnie obróć boczek, natrzyj całą powierzchnię wcześniej przygotowaną pastą.Krok 3:
Boczek zroluj ciasno. Dodatkowo warto jest w kilku miejscach związać roladę przy pomocy sznurka kuchennego. Jest to ważna czynność, dzięki temu boczek po upieczeniu będzie się ładnie kroił.Krok 4:
Następnie roladę oprósz solą i pieprzem oraz wetrzyj pozostałą pastę. Dzięki temu mięso jeszcze mocniej przejdzie przyprawami i musztardą. Boczek zawiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na 24h. Ale prawdę powiedziawszy, kiedyś tak przyprawiony boczek od razu wstawiłem do pieczenia i był PYSZNY.Boczek piecz w 180°C przez 90 minut. Następnie zmniejsz do 150°C, piecz dodatkowe 90 minut.
—>TUTAJ<— znajdziesz inne pomysły na dania z wieprzowiną.
Czy boczek pieczemy pod przykryciem,w rekawie czy na blasze? Piekarnik ustawiamy góra/dół?
Boczek piecz bez przykrycia i bez rękawa po prostu w naczyniu żaroodpornym. Ustaw pieczenie góra dół.
Czy ma być pieczony pod przykryciem? Czy cały czas bez?
Cały czas bez. Jak w przepisie.
Dziękuję za te przepisy!
Czy boczek należy piec w rękawie czy poprostu w brytfannie
Dowolnie, ja piekę w brytfannie, ale znajomi robią też w rękawie i wychodzi super.