menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania


Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj drobno posiekane masło. Kolejno dodaj, cukier puder, sól oraz żółtka i śmietanę. Całość, dość szybko zagnieć.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie, ciasto podziel na trzy równe części. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj każdy kawałek na grubość domowego makaronu (2-3 mm).
Za pomocą okrągłego naczynia wykrój koło, ja użyłem tortownicy(21cm). Każdy okrąg podziel na 6 równych “trójkątów”. Na każdy nałóż łyżeczkę z konfitury jak najbliżej podstawy.

jem
Rogaliki zwiń od szerszej strony do węższej a końce zawijamy do środka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut w 190°C.

rogaliki-2
Po wyjęciu z piekarnika, można jeść od razu z cukrem pudrem lub schłodzić i zajadać na zimno.

rogaliki-w-piekarniku

 

 

ocena:

Rogaliki z konfiturą różaną

składniki

-około 400 g mąki pszennej
-kostka masła (200 g)
-2 żółtka
-1/4 szklanki cukru pudru i jeszcze trochę do posypania
-1 łyżka gęstej śmietany 18 %
-200 g konfitury różanej
-1/3 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania


Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj drobno posiekane masło. Kolejno dodaj, cukier puder, sól oraz żółtka i śmietanę. Całość, dość szybko zagnieć.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie, ciasto podziel na trzy równe części. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj każdy kawałek na grubość domowego makaronu (2-3 mm).
Za pomocą okrągłego naczynia wykrój koło, ja użyłem tortownicy(21cm). Każdy okrąg podziel na 6 równych “trójkątów”. Na każdy nałóż łyżeczkę z konfitury jak najbliżej podstawy.

jem
Rogaliki zwiń od szerszej strony do węższej a końce zawijamy do środka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut w 190°C.

rogaliki-2
Po wyjęciu z piekarnika, można jeść od razu z cukrem pudrem lub schłodzić i zajadać na zimno.

rogaliki-w-piekarniku

 

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję