X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

-600 g ozorków
-pęczek włoszczyzny
-8 ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
-4 ząbki czosnku
-150 ml białego wytrawnego wina
-10 g żelatyny
-natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
-sól

Sposób przygotowania

Z wyszorowanych i umytych ozorków wycinamy gruczoły ślinowe. Gotujemy ozorki na małym ogniu z włoszczyzną, czosnkiem i przyprawami przez około godzinę. Wyjmujemy z garnka i zdejmujemy skórę. Wkładamy z powrotem do wywaru i gotujemy do miękkości. Wywar odparowujemy do objętości około 400 ml. Odstawiamy i studzimy. Ozorki wyjmujemy i kroimy w ukośne plasterki. Układamy je na półmisku, przybieramy gałązkami pietruszki. Do wywaru wlewamy żelatynę, podgrzewamy aż do jej rozpuszczenia. Doprawiamy solą. Odstawiamy i zalewamy wywarem ozorki na półmisku. Po zastygnięciu dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z chrzanem. Podobnie przygotowujemy ozór wołowy w galarecie. Gotujemy go jednak do miękkości znacznie dłużej.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również