Dania główneDrób
Chrupiące udka z kurczaka z pieczoną dynią
Uwielbiam sezon na dynię i dodaję ją gdzie tylko mogę. Ogólnie jestem fanem sezonowości i tego, że dane produkty jemy tylko w określonym czasie. Dzisiaj dynię połączyłem z kurczakiem. Chrupiące udka z kurczaka z pieczoną dynią to moja dzisiejsza inspiracja dla Was. Mam nadzieję, że smak spodoba się Wam tak samo jak mi.
Chrupiące udka z kurczaka z pieczoną dynią
Składniki:
Marynata
- 4 udka z kurczaka
- 4 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Dynia
- 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 3 gałązki rozmarynu
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Udka umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie dokładnie natrzyj wszystkimi składnikami marynaty i włóż w naczyniu żaroodpornym do pieczenia. Piecz 20 minut.
Krok 2:
Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę, następnie dopraw: solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny.
Krok 3:
Udka wyjmij na deskę. Włóż pokrojoną dynię do naczynia żaroodpornego, następnie wymieszaj w powstałym sosie z pieczenia kurczaka. Na dynię połóż z powrotem udka i piecz w 180°C przez 25-30 minut.
Podawaj np. z ryżem i pieczonymi warzywami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<