X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Chrupiące udka z kurczaka z pieczoną dynią

Uwielbiam sezon na dynię i dodaję ją gdzie tylko mogę. Ogólnie jestem fanem sezonowości i tego, że dane produkty jemy tylko w określonym czasie. Dzisiaj dynię połączyłem z kurczakiem. Chrupiące udka z kurczaka z pieczoną dynią to moja dzisiejsza inspiracja dla Was. Mam nadzieję, że smak spodoba się Wam tak samo jak mi. 

Chrupiące udka z kurczaka z pieczoną dynią

Składniki:

Marynata
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 utarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego 
  • sól, pieprz
Dynia
  • 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Udka umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie dokładnie natrzyj wszystkimi składnikami marynaty i włóż w naczyniu żaroodpornym do pieczenia. Piecz 20 minut. 

Krok 2:

Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę, następnie dopraw: solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny.

Krok 3:

Udka wyjmij na deskę. Włóż pokrojoną dynię do naczynia żaroodpornego, następnie wymieszaj w powstałym sosie z pieczenia kurczaka. Na dynię połóż z powrotem udka i piecz w 180°C przez 25-30 minut.

Podawaj np. z ryżem i pieczonymi warzywami. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również