X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluski

Pierogi z pieczarkami i szynką dojrzewającą

Witajcie na moim blogu! Dziś przygotowałem dla Was przepis na pierogi, które z pewnością dostarczą niezapomnianych doznań smakowych podczas nadchodzących świąt. W tej wyjątkowej wersji tradycyjnych pierogów spotykają się aromatyczne pieczarki i wykwintna szynka dojrzewająca, tworząc niezwykłą symfonię smaków. Gotowi na kulinarne eksperymenty i wspaniałe chwile przy stole? Zapraszam Was do odkrycia tej bez wątpienia wyjątkowej alternatywy w świątecznym menu!

PIEROGI Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 całe jajka M
  • 100-150 ml gorącej wody

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów np. podgrzybków lub prawdziwków
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
  • sól, pieprz

Pierogi z pieczarkami i szynką dojrzewającą

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku suszone grzyby (50 g) namocz w letniej wodzie i odstaw na około 1 godzinę.

Krok 2:

Cebulę (1 duża) pokrój w drobną kostkę. Pieczarki (500 g) w cienkie plasterki. Namoczone i odsączone z wody grzyby posiekaj drobno. Na maśle (1 łyżka) podsmaż cebulę na złoto. Następnie dodaj posiekane pieczarki, kiedy odparuje nadmiar wody, dodaj posiekane grzyby leśne. Smaż kilka minut, po tym czasie dodaj drobno pokrojoną szynkę dojrzewającą (1 opakowanie). Na koniec dodaj posiekany świeży lubczyk (2 łyżki)oraz sól i pieprz do smaku. Farsz odstaw do wystygnięcia.

Krok 3:

Przygotuj pierogi. Do misy dodaj mąkę (500 g), jajka (2 szt) i żółtko (1 szt), sól (1 łyżeczka) oraz masło (50 g). Następnie zagnieć do połączenia składników, stopniowo dodając gorącą wodę (100-150 g). Ciasto rozwałkuj na placek grubości kilku milimetrów. Następnie wycinaj krążki szklanką lub innym okrągłym przedmiotem. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję grzybowego farszu. Złóż na pół i zlep brzegi. Na koniec tak przygotowane pierogi gotuj we wrzątku przez około 3 minuty. Podawaj z cebulą podsmażoną na złoto.

Smacznego!!!

Pierogi z pieczarkami i szynką dojrzewającą

Podsumowując mam nadzieję, że pierogi wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również