X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneKaszaZapiekanki

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i warzyw

Witajcie, kochani smakosze! Dziś podróżujemy w świat niebanalnych dań, prezentując Wam przepis na zapiekankę, która zaskoczy Was nie tylko smakiem, ale również zdrowymi składnikami. Kasza kukurydziana, pełna wartości odżywczych, spotyka się tu z kolorowym światem warzyw, tworząc harmonijną kompozycję smaków i aromatów. To danie nie tylko delektuje podniebienie, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Czy jesteście gotowi na kulinarne doznania, które rozbudzą Wasze kubki smakowe? Zapraszam do odkrywania tajemniczej krainy zapiekanej kaszy kukurydzianej i warzyw na moim blogu kulinarnym!

ZAPIEKANKA Z KASZY KUKURYDZIANEJ I WARZYW

ILość porcji: 6 

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 biała część pora
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g miąższu dyni bez skórki
  • Pół średniej cukinii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie krakowskiej suchej np. drobiowej
  • 2 łyżki oliwy

Polenta:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 170 g kaszy kukurydzianej
  • 2-3 łyżki startego parmezanu

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i warzyw

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na oliwie podsmaż drobno pokrojonego pora. Po 1-2 minutach dodaj selera naciowego pokrojonego w kostkę. Smaż przez kolejne 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski. Gdy papryka zmięknie dodaj dynię pokrojoną w niewielką kostkę oraz cukinię pokrojoną w półplastry, całość smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj suszone oregano, paprykę słodką, paprykę ostrą, curry, sól oraz koncentrat pomidorowy. Na koniec dodaj kiełbasę Krakowską suchą drobiową pokrojoną w drobną kostkę. Całość wymieszaj, odstaw do przestygnięcia.

Krok 2:

Przygotuj polentę. W rondelku zagotuj bulion. Wsypuj do niego kaszę kukurydzianą i gotuj przez 2 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając.

Krok 3:

Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Na dno wylej połowę płynnej kaszy kukurydzianej. Wyrównaj, aby polenta zakryła całe dno i nałóż warzywa z kiełbasą krakowską. Przykryj pozostałą polentą, wyrównaj i posyp parmezanem. Zapiekaj 35 minut w 200°C grzanie „góra – dół”.

Smacznego!!!

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i warzyw

Podsumowując mam nadzieję, że zapiekanka wyszła obłędna! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również