Dania główneKaszaZapiekanki
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i warzyw
Witajcie, kochani smakosze! Dziś podróżujemy w świat niebanalnych dań, prezentując Wam przepis na zapiekankę, która zaskoczy Was nie tylko smakiem, ale również zdrowymi składnikami. Kasza kukurydziana, pełna wartości odżywczych, spotyka się tu z kolorowym światem warzyw, tworząc harmonijną kompozycję smaków i aromatów. To danie nie tylko delektuje podniebienie, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Czy jesteście gotowi na kulinarne doznania, które rozbudzą Wasze kubki smakowe? Zapraszam do odkrywania tajemniczej krainy zapiekanej kaszy kukurydzianej i warzyw na moim blogu kulinarnym!
ZAPIEKANKA Z KASZY KUKURYDZIANEJ I WARZYW
ILość porcji: 6
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 biała część pora
- 1 czerwona papryka
- 150 g miąższu dyni bez skórki
- Pół średniej cukinii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie krakowskiej suchej np. drobiowej
- 2 łyżki oliwy
Polenta:
- 1 l bulionu warzywnego
- 170 g kaszy kukurydzianej
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i warzyw
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na oliwie podsmaż drobno pokrojonego pora. Po 1-2 minutach dodaj selera naciowego pokrojonego w kostkę. Smaż przez kolejne 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski. Gdy papryka zmięknie dodaj dynię pokrojoną w niewielką kostkę oraz cukinię pokrojoną w półplastry, całość smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj suszone oregano, paprykę słodką, paprykę ostrą, curry, sól oraz koncentrat pomidorowy. Na koniec dodaj kiełbasę Krakowską suchą drobiową pokrojoną w drobną kostkę. Całość wymieszaj, odstaw do przestygnięcia.
Krok 2:
Przygotuj polentę. W rondelku zagotuj bulion. Wsypuj do niego kaszę kukurydzianą i gotuj przez 2 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając.
Krok 3:
Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Na dno wylej połowę płynnej kaszy kukurydzianej. Wyrównaj, aby polenta zakryła całe dno i nałóż warzywa z kiełbasą krakowską. Przykryj pozostałą polentą, wyrównaj i posyp parmezanem. Zapiekaj 35 minut w 200°C grzanie „góra – dół”.
Smacznego!!!
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i warzyw
Podsumowując mam nadzieję, że zapiekanka wyszła obłędna! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<