X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Biszkopt prosty

Składniki

350 g mąki (ok. 2 szklanki)
250 g cukru
12 jajek
szczypta cukru

Sposób przygotowania

Ucieramy żółtka z cukrem do białości. Ochłodzone białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy żółtka z pianą z białek dodając równocześnie przesianą mąkę. Tortownicę lub prostokątną formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy ciasto. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 - 200° przez 40 minut. Na drugi dzień można ciasto przekroić i posmarować marmoladą lub po prostu posypać wierzch cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również