Boże NarodzeniePotrawy świąteczneSałatki
Sałatka śledziowa z kozim serem
Sałatka śledziowa z kozim serem oznacza, że coraz bliżej święta i już normalnie nie mogę się doczekać tej atmosfery. Kocham niemal wszystko, co jest związane z tym wyjątkowym czasem. Uwielbiam zapach choinki, przedświąteczną gorączkę zakupów, smak wigilijnych potraw, nawet „last christmas” w głośnikach mi nie przeszkadza. Czekając na pierwszą gwiazdkę dostarczam Wam coraz to nowe kulinarne perełki. Tym razem przepis na zaskakującą sałatkę śledziową z marynowanymi grzybami i kozim serem. Połączenie smaków nieoczywiste, ale polecam zaryzykować i przygotować tą sałatkę. Będziesz pozytywnie zaskoczony, jak większość moich gości. Poniżej pełen przepis:
Sałatka śledziowa z marynowanymi grzybami i kozim serem
Składniki:
- 200 g filetów śledziowych w oleju
- 2 średnie ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 150 g grzybków marynowanych np. pieczarek lub borowików
- 50 g sera koziego twardego dojrzewającego np. takiego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz czerwony
- Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Śledzie odsącz z oleju. Ponieważ filety mogą być słone namocz je przez kilka godzin w mleku. Następnie osusz i pokrój w paseczki.
Krok 2:
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę. Następnie cebulkę pokrój w cienkie piórka. Większe grzybki przekrój na pół a małe dodaj w całości.
Krok 3:
Wymieszaj składniki sałatki z majonezem i startym kozim serem. Dodajemy do smaku sól i czerwony pieprz. Na koniec posyp szczypiorkiem. Sałatkę podajemy z pieczywem.
Na koniec, ponieważ jest to pozycja wybitnie bożonarodzeniowa podrzucam Wam –>LINK<– do działu z przepisami na wigilie.
Zrobię tego śledzia smak może być ciekawy.