Przepis
Ciasta i ciastka
Ciasteczka kruche z polewą czekoladową
Składniki
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodajemy stopniowo przesianą mąkę oraz skórkę cytrynową. Z ciasta przy pomocy łyżki i widelca formujemy „orzeszki” wielkości orzechów włoskich i układamy na blasze posmarowanej masłem. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 190ºC. Po ostygnięciu przygotowujemy czekoladę, rozpuszczając ją w rondelku włożonym do garnka z gorącą wodą. Zanurzamy każde ciasteczko do 1/3 albo do połowy w czekoladzie. Pozostawiamy do zastygnięcia.