Dania główneDrób
Roladki z indyka z grzybami
Gdy znudziła Wam się klasyczna pierś z kurczaka smażona w panierce to gorąco polecam roladki z indyka z grzybami. Fantastyczne połączenie smaków, a przygotowanie tego dania tylko wydaje się skomplikowane. Poniżej wszystko dokładnie opisałem, a w razie pytań jestem do Waszej dyspozycji.
Roladki z indyka z grzybami
Składniki:
- 600 g piersi z indyka lub np. kurczaka
- 250 ml bulionu np. drobiowego
- 200 g pieczarek lub np. kurek
- 1 cebula
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj farsz: pieczarki umyj, osącz i zmiel wraz z cebulą przez maszynkę lub np. drobno posiekaj. Usmaż na połowie masła, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, na koniec wymieszaj.
Krok 2:
Piersi z drobiu, pokrój w plastry. Rozbij delikatnie tłuczkiem przez folię, dopraw solą. Na każdy płat mięsa nałóż farsz, zwiń i zepnij wykałaczką lub np. obwiąż nicią.
Krok 3:
Roladki włóż na rozgrzany tłuszcz i smaż, często obracając, aż się zarumienią. Następnie oprósz mąką, chwilę podduś i zalej wywarem. Na koniec dodaj śmietanę.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<