X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Świąteczny sernik Gaji

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • skórka otarta z 1 cytryny
Spód:
  • 200 g ciasteczek z kakao
  • 5 łyżek masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Ciasteczka skruszyć na proszek. Masło i czekoladę rozpuścić na parze, następnie ostudź i wymieszaj z ciastkami. Powstałą masę przełożyć do formy, rozsmaruj na dnie i mocno dociśnij. Do twarogu dodaj rodzynki, skórkę cytrynową, cynamon, cukier, mąkę, nieubite białka i wymieszaj całość łyżką. Masę wyłóż na spód ciasteczkowy. Wyrównaj i następnie wstaw sernik na 60-70 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika. Ostudź i schłodź (bez przykrycia i obręczy) w lodówce. Przed podaniem posyp migdałami i polej rozpuszczoną czekoladą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również