X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Świąteczny sernik Gaji

Grudzień zbliża się wielkimi krokami, a razem z grudniem święta Bożego Narodzenia. A jak święta to musi być sernik, bez sernika nie ma świąt. Na sernik jest tyle przepisów co pań domu w polskich domostwach. Serniki z rodzynkami, czyste, baskijskie, z czekoladą.. i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na świąteczny sernik Gaji, przepis z pomysłu mojej siostry. 

Świąteczny sernik Gaji

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka
  • 100 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru np. trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
Spód:
  • 200 g ciasteczek z kakao
  • 5 łyżek masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Ciasteczka skrusz na proszek. Masło i czekoladę rozpuścić na parze, następnie ostudź i wymieszaj z ciastkami. Następnie powstałą masę przełożyć do formy, rozsmaruj na dnie i mocno dociśnij.

Krok 2:

Do twarogu dodaj rodzynki, skórkę cytrynową, cynamon, cukier, mąkę, nieubite białka i wymieszaj całość łyżką. Następnie masę wyłóż na spód ciasteczkowy. Wyrównaj i następnie wstaw sernik na 60-70 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Krok 3:

Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika. Następnie ostudź i schłodź (bez przykrycia i obręczy) w lodówce. Na koniec posyp migdałami i polej rozpuszczoną czekoladą.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również