Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Świąteczny sernik Gai
Grudzień zbliża się wielkimi krokami, a razem z grudniem święta Bożego Narodzenia. A jak święta to musi być sernik, bez sernika nie ma świąt. Na sernik jest tyle przepisów co pań domu w polskich domostwach. Serniki z rodzynkami, czyste, baskijskie, z czekoladą.. i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na świąteczny sernik Gaji, przepis z pomysłu mojej siostry.
Świąteczny sernik Gai
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka
- 100 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru np. trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
Spód:
- 200 g ciasteczek z kakao
- 5 łyżek masła
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Ciasteczka skrusz na proszek. Masło i czekoladę rozpuścić na parze, następnie ostudź i wymieszaj z ciastkami. Następnie powstałą masę przełożyć do formy, rozsmaruj na dnie i mocno dociśnij.
Krok 2:
Do twarogu dodaj rodzynki, skórkę cytrynową, cynamon, cukier, mąkę, nieubite białka i wymieszaj całość łyżką. Następnie masę wyłóż na spód ciasteczkowy. Wyrównaj i następnie wstaw sernik na 60-70 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Krok 3:
Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika. Następnie ostudź i schłodź (bez przykrycia i obręczy) w lodówce. Na koniec posyp migdałami i polej rozpuszczoną czekoladą.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.