X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowane

Gołąbki a’la Chef Paul

Składniki

  • 1 duża główka włoskiej kapusty
  • 10 dkg kiszonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 5 jagód suszonego jałowca
  • 1 łyżeczka nie mielonego kolorowego pieprzu
  • 1/2 kg grubo mielonej wieprzowiny (50% karkówki, 50% szynki)
  • 1 szklanka brązowego ryżu (Basmati)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu wołowo warzywnego
  • 1 łyżka azafranu (substytut szafronu)
  • sos pomidorowy do gołąbków (przepis poniżej)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania

Ryż przelewamy zimną wodą i gotujemy na pół twardo z łyżką masła. Kiszoną kapustę gotujemy z laurowym liściem, pieprzem i jałowcem, bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę z łyżką masła i przesmażamydrobno posiekaną cebulkę i czosnek do koloru rumianego. Mieszamy mięso z ryżem, przesmażoną cebulką z czosnkiem, dodajemy posiekaną kiszoną kapustę i żółtka z jajek (białka ubijamy z solą na sztywną pianę). Całość dokładnie mieszamy i dodajemy białka delikatnie mieszając z farszem.
Z kapusty wykrawamy głąb, liście delikatnie rozdzielamy, rozbijamy tłoczkiem grube "nerwy" liścia i blanszujemy w osolonej wodzie około 1-2 minut. Przekładamy liście na sito i przelewamy zimną wodą, odcedzamy i przesuszamy każdy liść papierowym ręcznikiem.
Nakładamy porcję farszu na każdy liść, zwijamy i ciasno układamy w brytwannie, w której dno wykładamy kilkoma liśćmi. Gołąbki w brytwannie, przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Azafran moczymy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do gorącego bulionu. Zalewamy bulionem gołąbki tak aby były one nieznacznie przykryte. Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i dusimy gołąbki pod przykryciem około półtorej do dwóch godzin, odkrywając po 2/3 czasu pieczenia, (bulion powinien nam się zredukować o połowę, a temperatura farszu wynosić około 80*C).
Sos pomidorowy do gołąbków
składniki: 3 średnie pomidory 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania: W czasie kiedy gołąbki duszą się w piekarniku, przygotowujemy sos do gołąbków. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na patelni do jasnozłotego koloru. Dodajemy wino, redukujemy płyn do połowy i dodajemy pomidory, dusimy do miękkości i dodajemy przecier pomidorowy. Sos powinien być bardzo gęsty.
Kiedy mamy już gołąbki gotowe, zdejmujemy wierzchnią warstwę liści z gołąbków i zalewamy przygotowanym sosem, na powrót przykrywamy i dusimy jeszcze przez 15 minut. Gołąbki możemy podawać jako danie obiadowe lub jako gorącą przekąskę.
Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również