Omlety i jajeczniceŚniadania
Muffinki jajeczne z serem żółtym Rycki Koneser
Przychodzę do Was dzisiaj z pysznym pomysłem na śniadanie, które z pewnością idealnie nadaje się również na lunch do pracy, czy też drugie śniadanie do szkoły. Muffinki jajeczne z żółtym serem robi się je bardzo szybko, ale jeszcze szybciej znikają ze stołu. Do ich przygotowania wystarczy użyć ulubionych kolorowych warzyw oraz aromatycznego żółtego sera. Ja skorzystałem z sera Rycki Koneser typu szwajcarskiego o łagodnym zapachu i ostrzejszym smaku oraz dużych owalnych oczkach. Dojrzewaj on minimum 5 tygodni, dzięki czemu zyskuje wyjątkowe walory smakowe.
Muffinki jajeczne z żółtym serem
Składniki:
- 1 czerwona cebula (50 g)
- 3/4 papryki np. czerwonej (150 g)
- 10 jajek rozmiar M
- 150 g szpinaku świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie sera Rycki Koneser w plastrach
- łyżka masła Ryckie do smażenia + odrobina do wysmarowania foremek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Blaszkę do muffinek dokładnie wysmaruj masłem, dzięki temu upieczone babeczki bez problemu wydostaną się z foremki.
Krok 2:
Cebule pokrój w piórka, paprykę pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Krok 3:
Rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę, smaż do miękkości. Następnie dodaj czosnek, paprykę i szpinak. Smaż 3 minuty. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Usmażone warzywa włóż do blaszki, staraj się do każdej muffinki dodać tyle samo dodatków. Ser pokrój w grube paski. Następnie paski sera ułóż na warzywach. Zrób na nich serowe zawijaski.
Krok 5:
Jajka ubij widelcem razem z pieprzem i solą. Następnie masą jajeczna zalej przygotowane muffinki. Na koniec na górę dodaj pozostałą paprykę.
Piecz 20 minut w temperaturze 180°C grzanie „góra dół”.
„Ryckie Sery od Kuchni”
Jeśli chcesz być na bieżąco z kulinarnymi inspiracjami od Spódzielni Mleczarskiej RYKI to zapraszam na kanał z nowymi przepisami „Ryckie Sery od Kuchni”.
Więcej pysznych śniadaniowych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<.