Dania główneDrób
Stripsy z kurczaka z sezamem. Przepis krok po kroku.
Stripsy z kurczaka z sezamem. Przepis krok po kroku
Przepisów na chrupiące panierki do kurczaka są tysiące. Nieskromnie mogę powiedzieć, że mój bije je wszystkie na głowę 😉 Mięso najpierw moczę w maślance z przyprawami, gdzie smaki przenikają do wewnątrz. Następnie panieruję w mące z dodatkiem ziaren sezamu. Po usmażeniu stripsy z kurczaka z sezamem wychodzą mega chrupiące, soczyste w środku z delikatną nutą orzechową.
Składniki:
- 400 g piersi lub np. polędwiczek kurczaka
- 300 g maślanki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 150 g mąki pszennej
- 50 g ziaren sezamu
- sos do kurczaka z papryką (bardzo lubię ten od Roleskiego)
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze mięso pokrój w paski. Następnie do maślanki wsyp przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, oregano, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Obtocz mięso w mieszaninie maślanki i przypraw, odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce, jeśli masz czas to zostaw mięso na noc w lodówce.
Krok 2:
Po drugie zamarynowane mięso, delikatnie otrząśnij z nadmiaru maślanki. Następnie panieruj w mące wymieszanej z ziarnami sezamu. Gotowe do smażenia odkładaj na deskę do krojenia posypaną mąką. W tym czasie możesz zacząć rozgrzewać olej w rondlu.
Krok 3:
Stripsy smaż na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij na papier do pieczenia, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z młodymi ziemniakami, surówką z młodej kapusty i sosem do kurczaka z papryką.
Danie idealne dla dzieci
Stripsy z kurczaka z sezamem to danie, które uwielbiają moje dziewczyny, z resztą które dziecko nie lubi kurczaka w chrupiącej panierce 😉 Ja także przepadam za tym daniem, zwłaszcza z dodatkiem sosu do kurczaka z papryką. Jest delikatnie pikantny, intensywnie pomidorowy z nutą papryki. Perfekcyjnie dopełnia smak kurczaka,ale doskonale współgra z pizzą, zapiekankami i tostami.
Kluczowe dla tej potrawy jest marynowanie w maślance, która sprawia, że mięso jest wilgotne i soczyste. Podczas smażenia zabezpiecza kurczaka przed wysuszeniem oraz doskonale przechodzi przyprawami i przekazuje je wgłąb mięsa. Do marynaty wybrałem kilka ogólnodostępnych przypraw, ale możecie z nimi dowolnie kombinować.
Stripsy z kurczaka z sezamem polecają się do przygotowania. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 😉
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
Nie mam talentu do gotowania,ale co korzystam z pana przepisów to wychodzi w końcu coś naprawdę dobrego.❤️
Tym razem spróbowałam tego kurczaka,bo mam uczulenie na jajka i mam zakaz z nich panierki. Dla mnie strzał w 10 ten przepis! Pyszne są!! Smakowały mężowi, siostrzenicy i siostrze! ❤️❤️❤️
Dzięki za komentarz to miłe co piszesz!
Do czego wykorzystuje Pan pozostałą maślankę z przyprawami? Pomyślałam sobie żeby zrobić wytrawne racuchy na maślance. Co Pan o tym myśli?
Staram się maślanki po marynowaniu surowego mięsa dalej nie przetwarzać, ale jeżeli od razu zrobisz wytrawne racuchy to może mieć sens.
Pozdrawiam
Kuba
Zrobiłam dzisiaj na obiad-pyszne. Dziękuję za przepis.
Super!
Robiłam są pyszne ,polecam wszystkim
Cieszę się, że smakowało.
Dziękuję za odpowiedź dam znać czy mężowi i synkowi smakowały.
Witam, czy te stripsy można piec w piekarniku czy tylko w tłuszczu?
Raczej nie, surowa mąką i kefir będą słabo smakować po upieczeniu.
pyszności 🙂 mój Luby byłby zadowolony 🙂
Hej !
Niestety, nie mam dostępu na Węgrzech do maślanki.
Jogurt grecki da radę? 🙂
Jestem wegetarianką, ale gotuję zgodnie z Pana przepisami dla chłopaka i jest zachwycony, dziękuję <3
Jogurt jak najbardziej da radę 🙂