X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Stripsy z kurczaka z sezamem. Przepis krok po kroku.

Stripsy z kurczaka z sezamem. Przepis krok po kroku

Przepisów na chrupiące panierki do kurczaka są tysiące. Nieskromnie mogę powiedzieć, że mój bije je wszystkie na głowę 😉 Mięso najpierw moczę w maślance z przyprawami, gdzie smaki przenikają do wewnątrz. Następnie panieruję w mące z dodatkiem ziaren sezamu. Po usmażeniu stripsy z kurczaka z sezamem wychodzą mega chrupiące, soczyste w środku z delikatną nutą orzechową.

 

Składniki:

  • 400 g piersi lub np. polędwiczek kurczaka
  • 300 g maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g ziaren sezamu
  • sos do kurczaka z papryką (bardzo lubię ten od Roleskiego)
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze mięso pokrój w paski. Następnie do maślanki wsyp przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek,  suszony tymianek, oregano, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Obtocz mięso w mieszaninie maślanki i przypraw, odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce, jeśli masz czas to zostaw mięso na noc w lodówce.

Krok 2:

Po drugie zamarynowane mięso, delikatnie otrząśnij z nadmiaru maślanki. Następnie panieruj w mące wymieszanej z ziarnami sezamu. Gotowe do smażenia odkładaj na deskę do krojenia posypaną mąką. W tym czasie możesz zacząć rozgrzewać olej w rondlu.

Krok 3:

Stripsy smaż na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij na papier do pieczenia, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z młodymi ziemniakami, surówką z młodej kapusty i sosem do kurczaka z papryką.

Danie idealne dla dzieci

Stripsy z kurczaka z sezamem to danie, które uwielbiają moje dziewczyny, z resztą które dziecko nie lubi kurczaka w chrupiącej panierce 😉 Ja także przepadam za tym daniem, zwłaszcza z dodatkiem sosu do kurczaka z papryką. Jest delikatnie pikantny, intensywnie pomidorowy z nutą papryki. Perfekcyjnie dopełnia smak kurczaka,ale doskonale współgra z pizzą, zapiekankami i tostami.

Kluczowe dla tej potrawy jest marynowanie w maślance, która sprawia, że mięso jest wilgotne i soczyste. Podczas smażenia zabezpiecza kurczaka przed wysuszeniem oraz doskonale przechodzi przyprawami i przekazuje je wgłąb mięsa. Do marynaty wybrałem kilka ogólnodostępnych przypraw, ale możecie z nimi dowolnie kombinować.

Stripsy z kurczaka z sezamem polecają się do przygotowania.  W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 😉

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Nie mam talentu do gotowania,ale co korzystam z pana przepisów to wychodzi w końcu coś naprawdę dobrego.❤️
    Tym razem spróbowałam tego kurczaka,bo mam uczulenie na jajka i mam zakaz z nich panierki. Dla mnie strzał w 10 ten przepis! Pyszne są!! Smakowały mężowi, siostrzenicy i siostrze! ❤️❤️❤️

  2. Hej !
    Niestety, nie mam dostępu na Węgrzech do maślanki.
    Jogurt grecki da radę? 🙂

    Jestem wegetarianką, ale gotuję zgodnie z Pana przepisami dla chłopaka i jest zachwycony, dziękuję <3

Sprawdź również