X

Czego szukasz?

Przepis
ŚniadaniaWielkanoc

Tortilla z pastą jajeczną i żółtym serem

Tortilla z pastą jajeczną i żółtym serem to kapitalna przekąska na Wielkanocny stół. Przygotowanie tych roladek jest bardzo proste i nie zajmie ci więcej niż 20 minut. Do tych roladek najlepiej sprawdzają się kolorowe warzywa i aromatyczny żółty ser Gouda.

Tortilla z pastą jajeczną i serem żółtym – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 placków tortilli np. kukurydzianej
  • 6 jajek na twardo
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 2 łyżki majonezu
  • 10 plasterków żółtego sera Gouda Klarma
  • 50 g  chrupiącej sałaty np. rukoli 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jajka na twardo posiekaj w kosteczkę lub w słupki za pomocą krajalnicy do jajek. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Następnie w misce połącz jajka, paprykę, majonez. Całość dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Tortillę opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej (wystarczy z jednej strony). Dzięki temu placki nabiorą fajnego dymnego aromatu. Następnie odłóż do wystudzenia.

Krok 3:

Na każdy placek od nieopieczonej strony ułóż po dwa plasterki żółtego sera. Ja skorzystałem z Goudy, ale Klarma ma swojej ofercie inne gatunki żółtych serów: Maasdam, Tilsit, Cheddar. Ty możesz wybrać ten, który najbardziej odpowiada twoim upodobanim smakowym. 

Krok 4:

Następnie wierzch rozsmaruj porcję pasty jajecznej oraz posyp rukolą. Zwiń placki w ciasny rulon. Na koniec pokrój na 3 cm kawałki.

Tortilla z pastą jajeczną i żółtym serem prezentują się niezwykle kolorowo i napewno ożywią Twój świąteczny stół.

Do przygotowania tej potrawy użyłem sera Gouda od Klarma który jest ekologiczny i posiada certyfikat LV-BIO-01. Unijny symbol listka. Posiadanie takiego oznakowania, potwierdza iż producenci żywności ekologicznej oraz rolnicy, którzy dostarczyli surowce, spełniają obowiązujące w całej Unii Europejskiej ścisłe wytyczne. Oznacza to, że spełniły surowe warunki dotyczące ich produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania. „Euroliść” może być używany na produktach tylko wtedy, gdy zawierają co najmniej 95% składników organicznych i dodatkowo przestrzegają dalszych surowych warunków dla pozostałych 5%! 

Wiedzieliście o tym? 

Na koniec podrzucam —>LINK<— do innej ciekawej tortilli z pastą jajeczna i awokado.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Bardzo smaczna przekąska i prosty przepis. Alternatywa na Wielkanoc zamiast faszerowanych jajek serdecznie polecam

Sprawdź również