Tortilla z pastą jajeczną i żółtym serem to kapitalna przekąska na Wielkanocny stół. Przygotowanie tych roladek jest bardzo proste i nie zajmie ci więcej niż 20 minut. Do tych roladek najlepiej sprawdzają się kolorowe warzywa i aromatyczny żółty ser Gouda.
Tortilla z pastą jajeczną i serem żółtym – przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 placków tortilli np. kukurydzianej
- 6 jajek na twardo
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 2 łyżki majonezu
- 10 plasterków żółtego sera Gouda Klarma
- 50 g chrupiącej sałaty np. rukoli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka na twardo posiekaj w kosteczkę lub w słupki za pomocą krajalnicy do jajek. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Następnie w misce połącz jajka, paprykę, majonez. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Tortillę opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej (wystarczy z jednej strony). Dzięki temu placki nabiorą fajnego dymnego aromatu. Następnie odłóż do wystudzenia.
Krok 3:
Na każdy placek od nieopieczonej strony ułóż po dwa plasterki żółtego sera. Ja skorzystałem z Goudy, ale Klarma ma swojej ofercie inne gatunki żółtych serów: Maasdam, Tilsit, Cheddar. Ty możesz wybrać ten, który najbardziej odpowiada twoim upodobanim smakowym.
Krok 4:
Następnie wierzch rozsmaruj porcję pasty jajecznej oraz posyp rukolą. Zwiń placki w ciasny rulon. Na koniec pokrój na 3 cm kawałki.
Tortilla z pastą jajeczną i żółtym serem prezentują się niezwykle kolorowo i napewno ożywią Twój świąteczny stół.
Do przygotowania tej potrawy użyłem sera Gouda od Klarma który jest ekologiczny i posiada certyfikat LV-BIO-01. Unijny symbol listka. Posiadanie takiego oznakowania, potwierdza iż producenci żywności ekologicznej oraz rolnicy, którzy dostarczyli surowce, spełniają obowiązujące w całej Unii Europejskiej ścisłe wytyczne. Oznacza to, że spełniły surowe warunki dotyczące ich produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania. „Euroliść” może być używany na produktach tylko wtedy, gdy zawierają co najmniej 95% składników organicznych i dodatkowo przestrzegają dalszych surowych warunków dla pozostałych 5%!
Wiedzieliście o tym?
Na koniec podrzucam —>LINK<— do innej ciekawej tortilli z pastą jajeczna i awokado.
Bardzo smaczna przekąska i prosty przepis. Alternatywa na Wielkanoc zamiast faszerowanych jajek serdecznie polecam