Przekąski na ciepłoŚniadania
Frankfurterki zapiekane z warzywami
Frankfurterki zapiekane z warzywami to kapitalny pomysł na danie dla dzieciaków. Świetnie sprawdza się jako danie na kolacje oraz śniadanie. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy pokrojone warzywa i kiełbaski upiec, następnie podać z ulubionym dodatkiem, może być to ketchup lub delikatna owocowa musztarda. Dzięki temu frankfurterki zapiekane z warzywami zyskują na talerzu słodkiego kompana.
Frankfurterki zapiekane z warzywami
Składniki:
- 250 g frankfurterek
- 1 cukinia
- 200 g drobnych pieczarek
- 12 pomidorków koktajlowych np. truskawkowe
- 2 średnie marchewki
- 4 łyżki oliwy
- do podania musztarda ananasowa, ja wybieram Roleskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Warzywa opłucz pod bieżącą wodą. Następnie cukinię pokrój wzdłuż na 4 części, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę 2×2 cm. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki 0,5 cm grubości. Pomidorki oderwij od szypułek. Frankfurterki pokrój w 5 cm kawałki.
Krok 2:
Następnie warzywa i kiełbaski przełóż do naczynia do zapiekania, skrop oliwą dopraw solą i pieprzem. Bez wątpienia przyprawy możesz wzbogacić o słodką paprykę lub oregano, a oliwę zastąpić olejem.
Krok 3:
Następnie doprawione warzywa i frankfurterki zapiekaj w 200°C + termoobieg przez 17-20 minut.
Frankfurterki podawaj z pieczonymi warzywami i musztardą ananasową, która jest lekko słodka, owocowa i ma delikatne kawałki gorczycy. Dlatego moje dziewczyny za nią przepadają 🙂
Tak przygotowane pieczone kiełbaski z warzywami podałem kiedyś na obiad z makaronem i sosem pomidorowym. Dziewczyny taką kulinarną improwizacją również były zachwycone.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z moimi sprawdzonymi przepisami na dania śniadaniowe.