X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoŚniadania

Frankfurterki zapiekane z warzywami

Frankfurterki zapiekane z warzywami to kapitalny pomysł na danie dla dzieciaków. Świetnie sprawdza się jako danie na kolacje oraz śniadanie. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy pokrojone warzywa i kiełbaski upiec, następnie podać z ulubionym dodatkiem, może być to ketchup lub delikatna owocowa musztarda. Dzięki temu frankfurterki zapiekane z warzywami zyskują na talerzu słodkiego kompana.

Frankfurterki zapiekane z warzywami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Warzywa opłucz pod bieżącą wodą. Następnie cukinię pokrój wzdłuż na 4 części, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę 2×2 cm. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki 0,5 cm grubości. Pomidorki oderwij od szypułek. Frankfurterki pokrój w 5 cm kawałki.

Krok 2:

Następnie warzywa i kiełbaski przełóż do naczynia do zapiekania, skrop oliwą dopraw solą i pieprzem. Bez wątpienia przyprawy możesz wzbogacić o słodką paprykę lub oregano, a oliwę zastąpić olejem.

Krok 3:

Następnie doprawione warzywa i frankfurterki zapiekaj w 200°C + termoobieg przez 17-20 minut. 

Frankfurterki podawaj z pieczonymi warzywami i musztardą ananasową, która jest lekko słodka, owocowa i ma delikatne kawałki gorczycy. Dlatego moje dziewczyny za nią przepadają 🙂

Tak przygotowane pieczone kiełbaski z warzywami podałem kiedyś na obiad z makaronem i sosem pomidorowym. Dziewczyny taką kulinarną improwizacją również były zachwycone.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z moimi sprawdzonymi przepisami na dania śniadaniowe.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również