Dania główneDrób
Konfitowana gęś z tymiankiem i rozmarynem
Konfitowana gęś to bardzo prostą w przygotowaniu i bardzo smaczną potrawa. To danie zawsze zachwyca na naszym stole. często też przygotowuje to danie podczas pokazów i warsztatów kulinarnych. Mięso jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach.
KONFITOWANA GĘŚ Z TYMIANKIEM I ROZMARYNEM
Składniki:
- 2 udka lub np. 2 piersi z gęsi
- 1 l oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
Konfitowana gęś z tymiankiem i rozmarynem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso przełóż do miski dość ściśle, natrzyj solidnie solą i pieprzem. Obłóż ziołami i czosnkiem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
Krok 2:
Następnie w garnku zacznij podgrzewać olej. Mięso oczyść z marynaty i przełóż do tłuszczu.
Pamiętaj, aby olej się nie gotował tylko delikatnie mrugał, przez około dwie godziny. Dzięki temu konfitowana gęś będzie delikatna i krucha.
Krok 3:
Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Piersi można wystudzić i przed podaniem delikatnie podsmażyć, wtedy mięso jest miękkie a skórka chrupiąca.
Podawaj z ziemniakami puree i żurawiną.
Konfitowana gęś z tymiankiem i rozmarynem
Otto inne moje przepisy na DRÓB (link)
Więcej przepisów np. na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.