Dania główneMakaron
Chińszczyzna po mazowiecku
Chińszczyzna po mazowiecku pełna jest aromatów i smaków. Przyprawy, kurczak i warzywa dopełnione makaronem ryżowym tworzą pyszną kombinację smaków. Koniecznie musicie zrobić to danie w swoim domu. Jestem przekonany, że zasmakujecie i szybko je powtórzycie. Zapraszam, przepis poniżej.
Chińszczyzna po mazowiecku
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka lub np. indyka,
- 150 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 2 puszki pomidorów,
- pęczek dymki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 por,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ćwiartka selera,
- 150 g kapusty pekińskiej lub np. słodkiej,
- 100 g świeżego imbiru,
- 120 ml sosu sojowego,
- 4 łyżki sosu chili słodkiego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól,
- olej do smażenia np. rzepakowy lub kokosowy
- makaron ryżowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso pokrój w 3 cm paski i zalej marynatą z połowy sosu sojowego, 2 łyżek oleju, 2 łyżek sosu chili oraz utartego czosnku i imbiru, wymieszaj i odstaw (jeśli masz czas to najlepiej na 1,5 godziny).
Krok 2:
Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
Krok 3:
Warzywa pokrój w różne kształty. Pora, paprykę, marchewkę, pietruszkę, selera w paski. Pieczarki w ćwiartki, a kapustę pekińską w plastry.
Krok 4:
W woku lub np. na patelni mocno rozgrzej olej i przesmaż mięso przez 3-4 minuty. Dodaj pory i paprykę smaż 1 minutę, następnie smaż marchewkę, pietruszkę, selera a po kolejnej minucie pieczarki i kapustę. Na końcu wlej sos zrobiony ze zmiksowanych pomidorów, reszty sosu sojowego, sosu chili. Całość podgrzej na mocnym ogniu przez 2 minuty, dopraw, wymieszaj i zaserwuj z makaronem ryżowym lub np. ugotowanym ryżem.
Zagęszczamy mąką, rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<