X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaron

Chińszczyzna po mazowiecku

Chińszczyzna po mazowiecku pełna jest aromatów i smaków. Przyprawy, kurczak i warzywa dopełnione makaronem ryżowym tworzą pyszną kombinację smaków. Koniecznie musicie zrobić to danie w swoim domu. Jestem przekonany, że zasmakujecie i szybko je powtórzycie. Zapraszam, przepis poniżej.

Chińszczyzna po mazowiecku

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka lub np. indyka,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 puszki pomidorów,
  • pęczek dymki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 150 g kapusty pekińskiej lub np. słodkiej,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 120 ml sosu sojowego,
  • 4 łyżki sosu chili słodkiego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • olej do smażenia np. rzepakowy lub kokosowy
  • makaron ryżowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso pokrój w 3 cm paski i zalej marynatą z połowy sosu sojowego, 2 łyżek oleju, 2 łyżek sosu chili oraz utartego czosnku i imbiru, wymieszaj i odstaw (jeśli masz czas to najlepiej na 1,5 godziny).

Krok 2:

Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.

Krok 3:

Warzywa pokrój w różne kształty. Pora, paprykę, marchewkę, pietruszkę, selera w paski. Pieczarki w ćwiartki, a kapustę pekińską w plastry.

Krok 4:

W woku lub np. na patelni mocno rozgrzej olej i przesmaż mięso przez 3-4 minuty. Dodaj pory i paprykę smaż 1 minutę, następnie smaż marchewkę, pietruszkę, selera a po kolejnej minucie pieczarki i kapustę. Na końcu wlej sos zrobiony ze zmiksowanych pomidorów, reszty sosu sojowego, sosu chili. Całość podgrzej na mocnym ogniu przez 2 minuty, dopraw, wymieszaj i zaserwuj z makaronem ryżowym lub np. ugotowanym ryżem.

Zagęszczamy mąką, rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również