X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyż

Risotto grzybowe z nutą trufli

Risotto to pyszne i bez wątpienia bardzo proste w przygotowaniu danie. Jestem przekonany, że zachwyci Was bogactwo aromatów zamkniętych w tej miseczce. We własnym domu poczujecie się jak w najlepszej restauracji i co najlepsze.. będziecie mogli wziąć dokładkę! Zapraszam, przepis na risotto grzybowe z nutą trufli poniżej. 

Risotto grzybowe z nutą trufli

Składniki dla 6 osób:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek np. portobello
  • 3 boczniaki królewskie
  • 350 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
  • 1,5 l bulionu grzybowego
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • oliwa truflowa
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj cienkie plasterki pieczarek, smaż chwilę. Następnie dodaj ryż i czosnek, smaż jeszcze chwilę aż arborio stanie się lekko transparentny.

Krok 2:

Wlej 1/3 bulionu. Następnie gotuj około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodawaj resztę bulionu po chochelce.

Krok 3:

W międzyczasie na osobnej patelni na maśle podsmaż boczniaki pokrojone w podłużne plastry. Proces smażenia ma być szybki, grzyby powinny być rumiane i lekko chrupiące. Na koniec podsmażone boczniaki dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Kiedy na patelni pozostanie ostatnia niewchłonięta porcja bulionu dodaj mascarpone, następnie dopraw szafranem, solą i pieprzem. Risotto podawaj płynne z posiekaną natką pietruszki oraz chlustem oliwy truflowej. Do dekoracji użyj plastrów boczniaków. Ewentualnie z chipsem z rukoli.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również