Dania główneRyż
Risotto grzybowe z nutą trufli
Risotto to pyszne i bez wątpienia bardzo proste w przygotowaniu danie. Jestem przekonany, że zachwyci Was bogactwo aromatów zamkniętych w tej miseczce. We własnym domu poczujecie się jak w najlepszej restauracji i co najlepsze.. będziecie mogli wziąć dokładkę! Zapraszam, przepis na risotto grzybowe z nutą trufli poniżej.
Risotto grzybowe z nutą trufli
Składniki dla 6 osób:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek np. portobello
- 3 boczniaki królewskie
- 350 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
- 1,5 l bulionu grzybowego
- szczypta szafranu
- 2 łyżki mascarpone
- 3 łyżki natki pietruszki
- oliwa truflowa
- olej do smażenia np. rzepakowy
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj cienkie plasterki pieczarek, smaż chwilę. Następnie dodaj ryż i czosnek, smaż jeszcze chwilę aż arborio stanie się lekko transparentny.
Krok 2:
Wlej 1/3 bulionu. Następnie gotuj około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodawaj resztę bulionu po chochelce.
Krok 3:
W międzyczasie na osobnej patelni na maśle podsmaż boczniaki pokrojone w podłużne plastry. Proces smażenia ma być szybki, grzyby powinny być rumiane i lekko chrupiące. Na koniec podsmażone boczniaki dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Kiedy na patelni pozostanie ostatnia niewchłonięta porcja bulionu dodaj mascarpone, następnie dopraw szafranem, solą i pieprzem. Risotto podawaj płynne z posiekaną natką pietruszki oraz chlustem oliwy truflowej. Do dekoracji użyj plastrów boczniaków. Ewentualnie z chipsem z rukoli.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!