Ciasta i ciastka
Ciasteczka owsiane Macieja Kuronia
Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane, które równie dobrze mogą stać się owsianym plackiem do krojenia. Ciastka są naładowane bakaliami oraz pysznym miodem. Połączenie to tworzy zdrowy deser, który idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy, przekąska do szkoły, czy też przekąska na długi spacer, wycieczkę rowerową. Ciasteczka z pewnością chętnie przygotują z Wami, Wasze małe pociechy.
Ciasteczka owsiane Macieja Kuronia
Składniki:
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 100 ml miodu np. lipowego
- 200 g płatków owsianych
- 2 jajka
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów np. włoskich
- 50 g migdałów (obranych ze skórki)
- 200 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 125 ml oleju, szczypta soli
- ew. 30 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1:
Wymieszaj razem jajka, cukier, olej, ew. trochę wody. Dodaj mąkę, płatki owsiane, sodę oraz sól, a po wymieszaniu dolej miód i wszystkie bakalie.
Krok 2:
Prostokątną formę posmaruj tłuszczem lub np. wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3:
Możesz wyłożyć całą masę naraz, tak żeby powstał jeden prostokątny placek, lub np. nakładać łyżką okrągłe ciastka. Forma dowolna, smak równie świetny, więc zrób jak wolisz.
Krok 4:
Włóż formę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz – ciastka 10, a placek ok. 15 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto pokrój na kwadratowe ciasteczka.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<