X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasteczka owsiane

Składniki

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 100 ml miodu naturalnego
  • 200 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g migdałów (obranych ze skórki)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 125 ml oleju, szczypta soli
  • ew. 30 g wiórków kokosowych

Sposób przyrządzania

Mieszamy razem jajka, cukier, olej, ew. trochę wody. Dodajemy mąkę, płatki owsiane, sodę oraz sól, a po wymieszaniu dolewamy miód i wszystkie bakalie. Prostokątną formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Możemy wyłożyć całą masę naraz, tak, żeby powstał jeden prostokątny placek, lub nakładać łyżką okrągłe ciastka. Wkładamy formę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy – ciastka 10, a placek ok. 15 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto kroimy na kwadratowe ciasteczka.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również