MakaronZapiekanki
Lasagne z sosem bolońskim
Składniki
- 500 g makaronu lasagne
Sos bolognese: - 500 g mielonej, chudej wołowiny
- 100 g startego parmezanu
- 300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)
- 50 g oleju lub oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- posiekane świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
- sól, pieprz
Dodatkowo: - 0,5 l sosu beszamelowego
Sposób przygotowania
Ponieważ do przygotowania lasagni będziemy używali sosu beszamelowego, to nie musimy makaronu wcześniej obgotowywać. Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek i cebulę Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy. Na koniec dodajemy pomidory i część przypraw (jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie). Doprawiamy solą i pieprzem i parmezanem. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, polewamy warstwą sosu i układamy warstwami płaty makaronu, a na nich warstwę sosu bolońskiego. Każdą warstwę zalewamy porcją sosu beszamelowego i posypujemy tartym parmezanem. Ostatnią warstwę zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy grubo serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40–50 minut w temp. 180ºC. Jeżeli w naszej Lasagne mamy mało płynnych składników, to płaty makaronu należy wcześniej obgotować.