X

Czego szukasz?

Przepis
MakaronZapiekanki

Lasagne z sosem bolońskim

Lasagne to danie, które niezmiennie kojarzy się z domowym ciepłem, zapachem zapiekanych ziół i serem ciągnącym się w każdej porcji. Najważniejsze jednak, że mimo wielu warstw i składników, jej przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wersja z klasycznym sosem bolońskim i delikatnym beszamelem to ponadczasowy przepis, który zadowoli zarówno gości, jak i domowników.

Ponadto to danie, które możesz przygotować z wyprzedzeniem – po zapieczeniu wystarczy je jedynie podgrzać. W związku z tym idealnie sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie. Każdy kęs to połączenie soczystej wołowiny, aromatycznych ziół i kremowego beszamelu – innymi słowy, klasyka, której nie trzeba udoskonalać.

Lasagne z sosem bolońskim – klasyk włoskiej kuchni w najlepszym wydaniu

Porcja dla 6–8 osób

Składniki:

Makaron:

  • 500 g suchych płatów lasagne

Sos boloński:

  • 500 g mielonej, chudej wołowiny
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 300 g pomidorów (świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) lub 1 puszka
  • 50 g oliwy lub oleju
  • garść posiekanych ziół: oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki (można użyć suszonych)
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 500 ml sosu beszamelowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • dodatkowy parmezan do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Krok 1 – sos boloński:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż, mieszając, aż mięso się zarumieni. Dodaj pomidory i zioła – jeżeli używasz suszonych, dodaj wszystkie od razu. Gotuj sos przez około 15 minut, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj parmezan. Wymieszaj i odstaw.

Krok 2 – przygotowanie formy:

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie rozprowadź cienką warstwę beszamelu, następnie ułóż pierwszą warstwę makaronu.

Krok 3 – układanie warstw:

Na makaronie rozprowadź porcję sosu bolońskiego, zalej 2–3 łyżkami beszamelu i lekko posyp parmezanem. Powtarzaj układanie warstw do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę zakończ beszamelem i obficie posyp startym parmezanem.

Krok 4 – pieczenie:

Wstaw lasagne do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 40–50 minut. Jeśli używasz suchego makaronu, nie trzeba go obgotowywać, o ile sosy są wystarczająco płynne. W przeciwnym razie, wcześniej podgotuj płaty przez kilka minut.

Krok 5 – odpoczynek i podanie:

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw lasagne na około 10 minut, by nieco stężała i łatwiej się kroiła. Podawaj z prostą sałatką z rukoli lub domowym sosem pomidorowym.

Podsumowując:

Lasagne z sosem bolońskim to ponad wszystko danie, które nigdy się nie nudzi. Z jednej strony klasyczne, z drugiej – dające możliwość lekkich modyfikacji. Możesz dodać do sosu warzywa, zamienić parmezan na inny ser albo wzbogacić beszamel o odrobinę gałki muszkatołowej. Jednakże w swojej podstawowej formie ta lasagne zawsze smakuje wyjątkowo – domowo, sycąco i z charakterem.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również