Baranina, Jagnięcina
Musaka po mojemu
Składniki
- 1,5 kg mielonej jagnięciny
- 0,5 kg pieczark
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 60 g przecieru pomidorowego
- ok. 1 kg bakłażanów
- pęczek świerzej pietruszki
- 2 łyzki swierzo posiakanej bazylii
- 2 łyżki świezo posiekanej kolendry
- puszka posiekanych pomidorów lub w całości
- 1 łyzka mielonego cynamonu
- sól pieprz cukier do smaku
- odrobina masła
- zmielony chleb tostowy
- ser mozzarella
Sposób przygotowania
Pieczarki kroimy na cztery, cebulę drobno siekamy i wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dodajemy zmieloną jagnięcine. Dusimy ok 15-20 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy kolejne 15 minut. W miedzy czasie kroimy bakłażany na 0.5 cm plastry i solimy. Kiedy się "spocą" odsączamy papierowym ręcznikiem. Smażymy je na patelni go grillowania po ok minucie z każdej strony. Układamy na blasze naszą zapiekankę: mięso, bakłażany, mięso, bakłazany. Posypujemy całość serem i zmielonym chlebem. Polewamy wszystko roztopionym masłem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy tak całość aż ser sie rozpuści i razem z chlebem stworzy fajną chrupiącą warstwę. Na koniec całość posypujemy świerzo posiekaną pietruszką. Podajemy z sałatką z fety i pieczonym ziemniakiem. Smacznego:)