X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, Jagnięcina

Afrykański gulasz Boerów

Składniki

  • 500 g jagnięciny np. udźca
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 100 g moreli suszonych
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka harissy
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Sposób przyrządzania

Rozgrzej olej w garnku. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż do miękkości. Udziec pokrój w kostkę 2x2 cm. i dodaj do cebuli. Kiedy mięso się zetnie wsyp curry i dokładnie wymieszaj. Pokrój pomidory w sporą kostkę i wrzuć do garnka. Po 5 minutach wlej wywar i liście laurowe. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz harissę. Dopraw solą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę taką samą jak mięso. Morele przekrój na ćwiartki. Przełóż do garnka mięso oraz morele i duś aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z posiekaną kolendrą.

Boerowie (lub Burowie) to potomkowie europejskich kalwinistów, luteranów i hugenotów którzy w XVII i XVIII zasiedli tereny obecnej Afryki północnej. Wspominam o nich, ponieważ tradycyjny kociołek Burów podarował nam przed laty ksiądz Marian Midura, misjonarz, którzy wiele lat spędził między innymi właśnie w tym regionie świata. Gulasz Burów to solidna porcja jagnięciny z ziemniakami o delikatnie słodkim morelowym aromacie i smaku, uzupełniona pikantnymi nutami harrisy (pasty paprykowej) z wyraźnym dodatkiem aromatycznego curry, który nadaje całości dodatkowej głębi. Bogactwo smaku gulasz najpełniej oddaje na drugi dzień, gdy wszystkie aromaty przegryzą się ze sobą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również