X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym to danie, które z powodzeniem łączy staropolską tradycję z subtelnym, a zarazem wyrazistym smakiem. Podroby, choć nieco zapomniane, mają swoje wierne grono miłośników, a odpowiednio przygotowane potrafią zaskoczyć delikatnością i aromatem. Co więcej, ozorki wieprzowe są miękkie, soczyste i świetnie komponują się z kremowym sosem chrzanowym. W związku z tym to świetna propozycja zarówno na niedzielny obiad, jak i odświętny posiłek.

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym – tradycyjny smak z delikatnym charakterem

Składniki:

  • 4 ozorki wieprzowe

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • sól

Sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 szklanka bulionu z gotowania ozorków

  • 2–3 łyżeczki tartego chrzanu

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Krok 1: Gotowanie ozorków

Ozorki dokładnie opłucz, a następnie zalej zimną wodą i zagotuj. Po pierwszym zagotowaniu wodę odlej i zalej świeżą. Dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż będą miękkie.

Krok 2: Obranie ozorków

Po ugotowaniu ozorki wyjmij, przestudź lekko i obierz z białej błony – najlepiej robić to, gdy są jeszcze ciepłe. Następnie pokrój je w plasterki.

Krok 3: Przygotowanie sosu

Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Stopniowo dolewaj gorący bulion z gotowania ozorków, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj chrzan, śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu 2–3 minuty.

Krok 4: Połączenie składników

Pokrojone ozorki przełóż do sosu i podgrzewaj razem przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

Ciekawostka kulinarna

Ozorki były niegdyś przysmakiem kuchni dworskiej i mieszczańskiej. W wersji na zimno pojawiały się w galarecie, natomiast podawane na ciepło – najczęściej w sosie chrzanowym, musztardowym lub koperkowym. To delikatne, a jednocześnie wyraziste mięso uchodziło za rarytas, zwłaszcza w okresie zimowym.

Podsumowanie

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym to danie, które łączy delikatność z wyrazistym smakiem. Doskonale komponują się z puree ziemniaczanym, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Podsumowując – jeśli cenisz kuchnię opartą na tradycji i szukasz potrawy, która zaskoczy smakiem i kremową konsystencją, ten przepis zdecydowanie warto wypróbować.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również