DróbPotrawy mięsne
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
Składniki
- 1 kg ozorków
- 1 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
- #Do peklowania
- 2g saletry
- 2 łyżki soli
- po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu
- liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- #Sos chrzanowy
- 100 g świeżo startego chrzanu lub 2 łyżki gotowego, wówczas nie dodajemy soku z cytryny
- kilka łyżek wywaru (może być z kostki)
- 100 ml śmietany
Sposób przygotowania
Ozorki dokładnie myjemy i usuwamy gruczoły ślinowe. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą (dajemy połowę soli) i nacieramy ozorki, odstawiamy je w chłodne miejsce w kamiennym lub szklanym naczyniu pod przykryciem. Po upływie doby gotujemy wodę z reszta soli i gdy ostygnie, zalewamy nią ozorki. Peklujemy przez 3–4 dni codziennie obracając ozorki w naczyniu. Następnie myjemy je, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy i zalewamy wywarem. Gotujemy 50–60 minut, ściągamy skorki i ponownie gotujemy około 10 minut. Podajemy pokrojone w plastry z sosem i ziemniakami purèe. Sosy oczywiście mogą być rożne. Tu proponuję chrzanowy, ale do ozorków pasuje również tzw.: szary i koperkowy. Sos chrzanowy przygotowujemy w ten sposób, że chrzan mieszamy z gorącym wywarem i śmietaną, dodajemy przetarte żółtka oraz przyprawy, dokładnie mieszamy, schładzamy.