Przepis
Potrawy z ziemniaków
Ziemniaki po cabańsku
Składniki
- 6 ziemniaków – 600 g
- 3 cebule
- 100 g boczku
- 200 g kiełbasy
- 150 g pieczarek lub innych grzybów
- liście kapusty
- natka pietruszki i koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchew i ziemniaki obieramy i płuczemy, kroimy w plastry. Kroimy boczek w kostkę, a kiełbasę w talarki, kroimy również podsmażone grzyby lub surowe pieczarki oraz cebulę. Wykładamy brytfankę lub naczynie żaroodporne liśćmi kapusty, tak aby przykryć dno. Układamy w naczyniu warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę. Każdą warstwę posypujemy pieprzem, solą i posiekaną zieleniną. Na samej górze układamy warstwę ziemniaków, brzegi naczynia obkładamy boczkiem. Przykrywamy potrawę liściem kapusty i pokrywką. Pieczemy godzinę w nagrzanym do 180ºC piekarniku.